Hlavní obsah

Tahanice o eurokomisaře neskončí. Kampaň STAN se může Nerudové vymstít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka, kdo vybere nominanta do Evropské komise, zůstane zřejmě nezodpovězena až do evropských voleb. Starostové i Piráti prosazují své kandidáty, Danuši Nerudovou a Marcela Kolaju. Běžící kampaň, ve které jsou oba lídři zapojeni, však může mít vliv na jejich nominaci, zejména pokud se budou vymezovat proti politice zbývajících vládních stran.

Foto: ALEŠ HONUS

Debata Bez cenzury v Havířově.

Článek

STAN i Piráti se staví k Evropské unii a jejím nařízením o poznání jinak, než jaké postoje razí eurokritická ODS. Střety přitom zazní i v kampani, v níž jsou Nerudová a Kolaja jedničkami kandidátek.

„Máme jiný názor na rychlost přijetí eura nebo Green Deal. To nejsou jen spalovací motory, je to i čištění odpadních vod, zateplování škol, zadržování vody v krajině, instalace obnovitelných zdrojů energie, třídění odpadů a další,“ vyjmenoval místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Že mohou tato témata nakonec Nerudové ve vládě zlomit vaz, se nebojí. Naopak je rád, že bude mít mandát od voličů. Stejně to vnímá i místopředsedkyně Pirátů a europoslankyně Markéta Gregorová, která na post komisaře podporuje svého kolegu Kolaju.

Schillerka vs. Danuše. Dámy z ANO a STAN bojují o mladé voliče

Domácí

„Komisař je nejdůležitější osobou v Unii a pro určitou zemi. Měl by mít adekvátní zodpovědnost vůči jejím občanům, ne být skrytý. Je to politická, nikoli úřednická pozice,“ podotkla.

Která strana nakonec kandidáta navrhne, zůstane až do voleb zřejmě nerozhodnuto. ODS svým vládním kolegům radí, ať si to mezi sebou vyřídí. A když jejich návrh na vládě neuspěje, ujme se nominace někdo jiný.

Zvedání jmen není zájem Česka, míní Benda

„Platí, že jsme koalici PirSTAN slíbili, že první návrh na jméno evropského komisaře mají oni. Jak se domluví spolu, je jejich věc. Myslím, že zájmem Česka je, abychom navrhli jméno, které bude schopné získat relevantní portfolio. Není zájmem Česka, aby se teď někdo předháněl ve zvýrazňování svých kandidujících kandidátů,“ řekl Novinkám a Právu šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Stejně i premiér Petr Fiala (ODS) míní, že otázku si mají Starostové s Piráty vyjasnit. „Já jsem z té tehdejší diskuse pochopil, že to bude STAN. Ale je to skutečně na Starostech a Pirátech,“ uvedl na CNN Prima News s tím, že o portfoliu již v Evropě vyjednává.

STAN ani Piráti nechtějí ze svých požadavků ustoupit, dohodovací řízení kvůli tomu ale nevyvolají.

Podle šéfa zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera jsou obě jména kandidátů špatná. „Do Evropské komise musí jít těžká váha. Osobnost, jejíž kariéra a odbornost, zkušenost s řízením velkého ministerstva, z diplomacie nebo politické funkce z ní dělají zajímavého kandidáta. Se vší úctou, ani jeden ze jmenovaných to není,“ napsal Novinkám a Právu.

Za dvacet let v Unii je to poprvé, kdy strany postavily kandidáta do Komise zároveň i do čela volební kandidátky.

Jourová, která byla eurokomisařkou dvě volební období od roku 2014 až dosud, nekandidovala za ANO ani v jedněch volbách. Nekandidovali ani předchůdci Jourové, eurokomisař Štefan Füle, Vladimír Špidla a před působením v Evropské komisi ani Pavel Telička.

Žádný bianco šek, zpochybnil Vondra právo STAN na eurokomisaře

Eurovolby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám