Hlavní obsah

Rakušan: Dohoda s Fialou platí, pro STAN chci eurokomisaře, ideálně Nerudovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí STAN chce po letošních červnových eurovolbách nominovat eurokomisaře za Českou republiku. Předseda Starostů a vicepremiér Vít Rakušan totiž dál počítá s ústní dohodou s šéfem ODS a premiérem Petrem Fialou. Za ideální kandidátku považuje ekonomku Danuši Nerudovou.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva místopředseda STAN Jan Farský, kandidátka ve volbách do Evropského parlamentu za STAN Danuše Nerudová a předseda STAN Vít Rakušan.

Článek

„Je pro mě osobně velmi vhodnou kandidátkou,“ řekl ve čtvrtek Novinkám a Právu Rakušan s tím, že téma je nadále otevřené, vláda o něm zatím nejednala a vše se finálně vyřeší po eurovolbách.

Pokud by se Nerudová, lídryně STAN pro eurovolby, stala eurokomisařkou a zároveň získala i dost hlasů do europarlamentu, nemohla by podle vicepremiéra dělat obojí.

„Myslím, že to není slučitelné,“ připustil Rakušan. Nemá však obavy, že by ji nahradil slabší nástupce za STAN. „Pokud by to tak dopadlo, samozřejmě máme na kandidátce kvalitní lidi,“ podotkl.

Lídrem STAN do eurovoleb je Nerudová

Domácí

V souvislosti s postem eurokomisaře se skloňují i další jména, za Starosty například současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely. Toho však šéf hnutí nechce do Evropy pustit a rád by ho měl i nadále po boku na domácí politické scéně.

Síkelu chci doma

Síkela si podle Rakušana vydobyl dobrou reputaci a renomé v Bruselu a evropská politika ho baví a má navíc vynikající jazykové kompetence.

„Ale já jsem předseda. Eurokomisař je určitě hodně důležitá funkce, ale já chci doma silné spoluhráče, kteří umějí řídit silné portfolio, silně vystoupit ve Sněmovně a zvládnou být lídry i v nějakém těžkém kraji v parlamentních volbách,“ uvedl Rakušan.

A jedním z nich je podle něj bezesporu právě Síkela. „Takže můj apel na Jozefa Síkelu je, že bych byl radši, kdyby mi pomohl v parlamentních volbách v roce 2025,“ má jasno vicepremiér.

V minulosti se hovořilo o tom, že ve vládní pětikoalici vznikla neformální dohoda, že eurokomisaře bude nominovat koalice Pirátů a Starostů. Zástupci STAN mají z pětikoalice druhý nejsilnější poslanecký klub, sedí na čtyřech resortech a tvrdí, že právo nominace mají oni. Piráti však opakovaně oponují a místo chtějí také.

Aby toho ale nebylo málo, před pár dny server Aktuálně.cz přinesl zprávu, že ODS chce mít v záloze svého kandidáta, a to náměstka ministra financí a bývalého viceguvernéra centrální banky Marka Moru. Ten má rozsáhlé zkušenosti z evropských institucí. Na síti X to kritizoval místopředseda STAN a kandidát do europarlamentu Jan Farský.

Další roztržka v koalici? ODS chce porušit dohodu na eurokomisaři, tvrdí Farský ze STAN

Eurovolby

Špičky ODS to ale odmítly. „Je to snaha pana Farského na sebe upozornit. Nevím nic o tom, že bychom něco takového vymýšleli,“ řekl například šéf poslanců ODS Marek Benda. Zároveň ale zpochybnil příslib nominace pro STAN.

Rakušan ve čtvrtek zopakoval, že se na tom dohodl s premiérem Petrem Fialou při sestavování současné vlády.

„Byla to klasická standardní politická dohoda, podali jsme si na to ruku při vládním vyjednávání a byla to součást dohody. Ano, uznávám, že ne písemná. Ale troufám si říct, že když u toho byl předseda, premiér, tak ta dohoda platí. Od Petra Fialy osobně jsem nikdy zpochybnění této dohody neslyšel,“ konstatoval ministr vnitra. S předsedou ODS však i na toto téma bude ještě jednat.

Je mu prý ale jasné, že se na téma eurokomisaře hrají různé politické hry. „Určitě ne každému v koalici Spolu se tato dohoda, která tady existuje od parlamentních voleb, líbí. Beru to na vědomí, ale nenechám se tím nijak znervóznit,“ uzavřel Rakušan.

Piráti chtějí za českého eurokomisaře Kolaju

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám