Hlavní obsah

STAN vyjednává o komisaři v europarlamentu. Má tři jména, mezi nimi i Síkelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do příští Evropské komise Starostové vládě zřejmě navrhnou svého exposlance Jana Farského, bývalou rektorku Danuši Nerudovou nebo ministra průmyslu Josefa Síkelu (STAN). Už nyní pro ně vyjednávají v Bruselu podporu. O portfoliu přitom už jedná premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Starosty povedou do voleb Danuše Nerudová a Jan Farský

Článek

„Pořád platí, že jediný, kdo má možnost vyjednávat portfolio, je premiér. Ale protože to bereme vážně, jednali jsme se zástupci nejsilnější frakce v Evropském parlamentu – EPP (Evropská lidová strana, pozn. red.) –; telefonovali jsme si s Manfredem Weberem,“ popsal Novinkám a Právu exposlanec a lídr kandidátky do Evropského parlamentu Jan Farský, který patří k trojici potenciálních kandidátů na komisaře.

Dalšími zvažovanými kandidáty Starostů jsou někdejší rektorka Danuše Nerudová a ministr průmyslu Josef Síkela. Nároky Pirátů, kteří chtějí nominovat Marcela Kolaju, jsou podle Starostů irelevantní.

„Máme za úkol dodat kvalitní kandidáty a dodáme je. To je naše část práce. Úkol splníme, abychom po volbách, kdy už to pak bude ‚rychlé‘, byli připraveni,“ řekl Farský. „Ale máme i více možností. Seznam není uzavřený,“ dodal.

Řeklo se bez skokanů. Takže bez Kalouska, vzkazuje TOP 09 Vondra

Domácí

Jakou dostane příští český eurokomisař agendu, zatím vládní strany netuší. Podle lídra Spolu a europoslance Alexandra Vondry (ODS) bude záležet na novém předsedovi komise, který bude zvolen po volbách.

Do jednání se pustil i premiér. „Chcete-li něco prosadit, musíte to dělat diskrétně. A přesně takto nyní jednáme s klíčovými aktéry,“ komentoval situaci Fiala.

Nad jménem budoucího kandidáta přitom stále panují ve vládní koalici spory. Piráti si totiž myslí, že jméno nominanta mohou vybírat také. Uspořádali si k tomu na podzim i vnitrostranické hlasování, které vyhrál stávající europoslanec a lídr kandidátky Marcel Kolaja.

Mezitím však i jeho pozice uvnitř strany oslabila, když v lednu neobhájil svou pozici ve vedení strany a na jeho místo přišla poslankyně Klára Kocmanová.

Piráti: Chceme dva kandidáty

„Nominaci Marcela Kolaji pokládám za marketingový tah. To se tak někdy v politice děje. Ale platí, že kandidáta vybírá STAN,“ komentoval Farský.

S tím však Kolaja nesouhlasí. „Prioritou pro vládu má být zisk silného portfolia, které bude výhodné pro Česko. S tímto cílem budeme i nadále jednat s ostatními stranami, a proto také navrhujeme, aby vláda po vzoru některých členských zemí navrhla dva kandidáty na komisaře. Tím totiž získá výhodu ve vyjednávání,“ napsal Právu.

Nárok Pirátů na nominaci kandidáta do Evropského parlamentu ale neuznává ani koalice Spolu. Vondra říká, že dle dohody ve vládě skutečně nominuje kandidáta hnutí STAN, ale ani to nedostalo žádný „bianco šek“. „STAN může navrhnout svého kandidáta, ale není automatické, že ho vláda schválí,“ upozornil Vondra.

Vláda usiluje o „silovou“ agendu. Podle Farského však častokrát platí, že síla portfolia závisí na síle jednotlivého kandidáta. „Například portfolio paní komisařky Jourové (hodnoty a transparentnost EU) bylo pokládáno za slabší, ale to, co dělá v digitálním světě, jsou silné věci. Takže je to o osobnosti. A my, Starostové, jsme připraveni dodat silné osobnosti, které se v Evropě neztratí,“ řekl Novinkám a Právu.

Volby do Evropského parlamentu se konají 6. až 9. června 2024. Češi volí 21 poslanců z celkových 705. Parlament pak zvolí předsedu Evropské komise, jmenuje komisaře a dohlíží na jejich práci.

Spolu, ale bez sebe. Strany koalice rozjely kampaně do eurovoleb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám