Hlavní obsah

Svíčky a věnce plní hřbitovy, lidé vzpomínají i na slavné osobnosti

Michaela Bartošová, Michaela Bartošová

V den Dušiček, tedy 2. listopadu, zamířila na hřbitovy řada lidí. Připomínali si své zesnulé. Správy hřbitovů jim vycházely vstříc třeba prodloužením návštěvní doby. Prodejci evidovali zvýšený zájem o věnce a svíčky, za některé zboží si podle nich museli lidé v porovnání s předchozími lety připlatit.

Lidé na Dušičky vyrazili na hřbitovy.Video: Novinky

 
Článek

Návštěvnost všech hřbitovů se v těchto dnech násobně zvyšuje. „Tady na Olšanských hřbitovech je to na Dušičky určitě víc než desetkrát tolik, kolik sem přijde v běžný den,“ zmiňuje ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

2. listopadu proto například prodloužili otevírací dobu. „Běžně v listopadu zavíráme už v pět hodin odpoledne, kvůli dennímu světlu, protože hřbitovy nejsou osvětlené. Dnes je otevřeno až do osmi hodin,“ vyjmenovává Červený.

Kromě toho věnují zvýšenou pozornost ostraze hřbitovů a přilehlých parkovišť. Pomáhá jim s tím městská policie. „Nejlepší varianta je přijet městskou hromadnou dopravou než autem. Parkování u hřbitova na Dušičky bývá problém a dochází ke zbytečným stresům.“

Dávat pozor by si návštěvníci měli i na své osobní věci a neměli by je odkládat bez dozoru. „Starší lidé ať také zváží, jestli přijdou na hřbitov večer. Za tmy jsou naše hřbitovy sice krásné, ale neosvětlené, a to může být pro některé složitější,“ dodal Červený.

Foto: Novinky

Lidé u hrobu Evy Pilarové

Svátku zemřelých přizpůsobují svůj sortiment i květinářství a prodejci na trzích.

„Prodáváme svíčky, květiny, hlavně chryzantémy, ty v tomto období jdou nejvíc, různé věnečky a chvojí,“ vyjmenovává jedna z prodejkyň před smíchovským hřbitovem na pražských Malvazinkách. Navyšování cen se podle ní dotklo především svíček. „Zdražil parafín, takže svíčky šly nahoru. Květiny ale mají podobné ceny jako loni,“ vysvětluje.

Stejné částky jako v minulém roce si za květiny účtuje i další prodejce, který nabízí své zboží před Olšanskými hřbitovy. „Všechno si pěstujeme, máme to ze zahrady, je to náš výrobek. Ceny jsme nezvedaly, nic se nemění,“ potvrzuje.

Lidé se často zastavovali i u hrobů slavných osobností. V Malvazinkách vzpomínali třeba na Evu Pilarovou nebo Karla Gotta. „Mám tady kousíček pohřbené rodiče, tak vždycky dám svíčku i Karlovi,“ říká jedna z fanynek zpěváka Gotta, který zemřel před třemi lety. „Já jsem na jeho hudbě vyrůstala. Jeho písničky, to je to nejkrásnější, co mohlo být,“ dodává.

„Vždycky když tu jdu na hrob manžela, jdu i sem. Donesla jsem mu svíčku. Byl skvělý, jeho hudbu poslouchám dodneška,“ popsala s pohnutím v hlase další z fanynek zpěváka.

Dušičky mohou být způsob, jak se vyrovnat se smrtí a uctít památku zemřelých

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám