Hlavní obsah

Svědek z místa střelby: Křičeli na mě, ať se skrčím v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když krátce před třetí hodinou odpolední vyjížděl autem z Veleslavínovy ulice v centru Prahy a mířil na Palachovo náměstí a dál na Mánesův most, vůbec netušil, co se právě pár desítek metrů od něj děje v blízké budově filozofické fakulty. Právník Tomáš popsal Právu okamžiky, kdy už zřejmě střelec začal na univerzitě zabíjet.

Foto: Mateusz Gołębiewski

Útěk lidí při střelbě

Článek

„Přijel jsem pomalu na křižovatku v Křižovnické ulici u náměstí Jana Palacha s tím, že pojedu doleva na Mánesův most a dál na Malou Stranu. Stál jsem na červené jako první auto, když najednou k filozofické fakultě přibíhali policisté,“ přiblížil první chvíle Tomáš.

„Přímo vedle mě dobíhali dva policisté v helmách a se samopaly a řvali na mě i na lidi stojící v okolí: Zalehněte, schovejte se, nebo běžte pryč, vepředu se střílí! Sami se schovávali. Já jsem se skryl za palubní desku a chvíli čekal, co se bude dít,“ řekl Právu svědek.

Masovým vrahem je 24letý student univerzity

Krimi

Střelba na FF UKVideo: Policie ČR

Po pár minutách se rozhodl, že z místa raději ujede, a projel křižovatku uhlopříčně pryč od fakulty na Mánesův most.

„Ta střelba musela teprve začít, protože před fakultou stálo zatím jen jedno policejní auto a policisté k budově postupně teprve přibíhali,“ popsal Tomáš, co viděl při odjezdu z křižovatky u fakulty.

Zahlédl také, jak k fakultě právě míří i asi desetičlenná skupinka kriminalistů v civilu. „Měli na rukou modrou pásku s nápisem ‚policie‘ a běželi za sebou ve skupině přímo do budovy fakulty,“ dodal Tomáš.

Sám prý v tu chvíli nikoho na střeše ani na ochozu neviděl, tedy ani střelce či později ukryté studenty.

Policisté se samopaly zasahují v domě na Kladensku, akce souvisí s masakrem na univerzitě v Praze

Krimi

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Výběr článků

Načítám