Hlavní obsah

V centru Prahy se opět demonstrovalo. Odbory svolaly protest proti chudobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na sobotní odpoledne demonstraci proti chudobě. Odboráři v době válečného konfliktu na Ukrajině a energetické krize požadují po vládě zavést regulaci cen vybraných komodit, zvýšení minimální mzdy či zavedení daně z mimořádných zisků. Účast byla slabá, podle policie se jednalo o jednotky tisíc lidí. Novinky akci přenášely živě.

Živě: Protest v centru Prahy, který svolaly odboryVideo: ČTK

 
Článek

Začátek demonstrace byl naplánován na Václavské náměstí symbolicky pět minut po dvanácté. Protestující zaplnili horní čtvrtinu Václavského náměstí. Policie počet účastníků odhadla na „jednotky tisíců“.

Řada demonstrantů na sobě měla reflexní vesty označující příslušnost k jednotlivým odborovým svazům, jejich vlajky a společné transparenty. Protestující houkali na houkačky.

V okolních ulicích se před začátkem protestu pohybovaly také policejní hlídky a antikonfliktní tým.

V prostřední části náměstí se nacházel také petiční stánek komunistického kandidáta na prezidenta Josefa Skály. U hlavního nádraží, odkud část demonstrantů na protest přicházela, byl petiční stánek předsedy ČMKOS Josefa Středuly, který rovněž vyhlásil prezidentskou kandidaturu.

Stát je neufinancovatelný, varuje rada. Vláda za 10 měsíců s ničím nepřišla

Ekonomika

Středula na úvod demonstrace vyzval vládu, aby pomáhala lidem i firmám. Pokud se tak nestane, má před sebou Česko obrovské problémy, řekl. Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková vyzvala k zastropování cen a k zajištění důstojného života lidí.

Středula citoval prvního českého prezidenta Václava Havla, že lhostejnost k druhým a k osudu celku je tím, co otevírá dveře zlu. Demonstranti na Václavském náměstí jsou podle něj ti, kteří mají strach z budoucnosti.

Žitníková uvedla, že demonstranti nejsou lhostejní k tomu, jak budou žít oni, jejich rodiče i jejich děti. Kritizovala růst cen energií i potravin a vyzvala ke stanovení cenových stropů. Regulované ceny podle ní už nyní fungují ve zdravotnictví, mohou tedy být i v jiných sektorech.

„Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Vládo, hledej způsoby. Pokud je hledat nechceš, předej to jiným,“ řekla.

Na demonstraci kromě odborářů vystoupil také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nebo zástupkyně ekologických organizací Hnutí duha a Fridays For Future.

Středula přiznal mzdu, odbory mu platí 110 tisíc měsíčně

Domácí

Odbory už před akcí uvedly, že by měla vláda přistoupit k regulaci cen potravin, energií, pohonných hmot, vody a nájemného. Zároveň by se podle nich měla zavést daň z mimořádných zisků.

Další požadavek míří na zachování reálné kupní síly mezd a platů minimálně na úrovni letošního roku. Posledním artikulovaným požadavkem je zvýšení minimální mzdy na 18 200 korun.

Odbory, jejichž členové na demonstraci organizovaně zamířili z celé České republiky, neříkají, z čeho by měly být mimořádné výdaje rozpočtu, který je pro letošek naplánován se schodkem 330 miliard korun, pokryty.

Zadlužení ČR přitom v posledních letech neudržitelně roste, na což někteří ekonomové upozorňují a volají po systémových změnách, zejména ve struktuře mandatorních výdajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám