Hlavní obsah

Stát osloví české výrobce ochranných pomůcek

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda začne systémově spolupracovat s českými firmami, které dokážou vyrobit tolik žádané ochranné pomůcky. V rámci Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) vznikla skupina, která má komunikaci s firmami na starosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Úkolem této podskupiny je kontaktovat všechny domácí výrobce ochranných a zdravotnických prostředků, zmapovat jejich kapacitu a připravit způsob, jak je zapojit do dodávek,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci ministr vnitra a zároveň nový šéf ÚKŠ Jan Hamáček (ČSSD).

České firmy podle něj mohou nabídnout spíše složitější výrobky jako filtry do masek, které doplní stávající dodávky z Číny. „V české produkci to nebude o masových dodávkách spotřebního materiálu, ale bude to o těch výrobcích s přidanou hodnotou,“ poznamenal Hamáček.

Ústřední krizový štáb pod Hamáčkem se bude scházet jednou týdně

Koronavirus

Budou to už tři týdny od doby, kdy v Česku platí kvůli epidemii koronaviru nouzový stav, a teprve v pondělí se do čela krizového řízení postavil ministr vnitra, který nahradil náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Šéfa koaliční ČSSD nechtěl k řízení štábu pustit premiér Andrej Babiš (ANO).

Jakmile Hamáček přebral otěže, začal v rámci ÚKŠ vytvářet specializované skupiny. Jednou z nich je i ta určená pro nákupy zdravotnických potřeb.

Do výroby plicních ventilátorů se zapojili lidé z celé republiky. Podívejte se, jak fungují

Koronavirus

Krizový štáb se začne zabývat i tím, jak vyléčit ekonomiku. Vzniknout má např. ekonomický poradní tým. Hamáček řekl, že již oslovil některé české ekonomy, další se kontaktovat chystá. „Měl by to být tým, který by byl schopný prodiskutovat připravovaná opatření na podporu české ekonomiky. A který by byl schopen připravit Marshallův plán nebo New Deal, jenž nás čeká,“ připomněl Hamáček americké programy pro nastartování hospodářství.

Obleky pro domovy důchodců

Lepší koordinaci při distribuci pomůcek by měla zajistit samostatná pracovní skupina. Kvůli zmatkům s dodávkami se rozhořel spor mezi Hamáčkem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO).

V uplynulých týdnech se ukázalo, že lépe funguje zásobování pod kontrolou vnitra. Skupinu složenou z odborníků vnitra i zdravotnictví tak povede náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Daniel Miklós.

Týdně Česko potřebuje tři miliony respirátorů, 20 milionů roušek a 360 tisíc ochranných kompletů. Podle Hamáčka zatím letecký most z Číny tuto kapacitu zvládá. „Jsme jediná země ve střední Evropě, která má zajištěné takové dodávky v takovém objemu,“ podotkl.

Zamořené domovy pro seniory

Štáb se také snaží uhasit problémy, s nimiž se potýkají domovy pro seniory. Některé z nich totiž vládu zasypaly kritikou, že se o starší lidi, kteří jsou koronavirem nejvíce ohroženi, dostatečně nestará. Již v několika domovech se objevila a rozšířila nákaza. Často není jejich personál vybaven ochrannými pomůckami. Do jednotlivých krajů proto mají být dodány kompletní ochranné obleky.

„S hejtmany jsme se dohodli, že na krajích budou postupně vytvářeny ochranné komplety, které se budou skládat z ochranného obleku, rukavic, štítů, brýlí, respirátorů a návleků na boty,“ popsal Hamáček.

V případě potřeby by je dostali zaměstnanci domovů. Personálně by v nouzi také mohla pomoci armáda. Kraje zároveň hledají náhradní ubytování pro nakažené, pokud se je nepodaří dostatečně izolovat v samotném zařízení pro seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám