Hlavní obsah

Do výroby plicních ventilátorů se zapojili lidé z celé republiky. Podívejte se, jak fungují

Novinky, ČTK, Natálie Lošková, ren

Čeští vědci vyvíjejí plicní ventilátory, které mohou pacientům s nejtěžšími příznaky COVID-19 zachránit život. Jsou zjednodušené tak, aby se daly vyrábět levně a ve velkém množství, a přesto dokázaly pomoct i těm nejzávažnějším případům nakažených pacientů. Díky veřejné sbírce, při které Češi vybrali 10 milionů korun za jediný den, může být prvních 500 kusů hotových do tří dnů.

Čeští vědci vyvíjejí plicní ventilátor pro pacienty s nejtěžšími příznaky koronaviruVideo: ČVUT

 
Článek

Na výrobě ventilátoru CoroVent pracuje tým napříč celou republikou složený z odborníků z technologických firem z aktivity COVID19CZ, vědců z Fakulty Biomedicíny ČVUT, špičkových doktorů z ARO a nejpružnějších výrobců vyvíjejících podobné přístroje.

Design ventilátoru je maximálně zjednodušený a přepracovaný tak, aby se dal vyrábět především rychle, ve velkém množství a z dostupných dílů. Soustředí se na specifické potřeby pacientů s koronavirem, nelze ho však považovat za plnou náhradu běžných lékařských plicních ventilátorů.

V České republice je přes 2000 lůžek vybavených standardní plicní ventilací, zaplněno je téměř 40 procent z nich. Na pondělní tiskové konferenci to řekl předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Trump chce zákonem přinutit General Motors vyrábět plicní ventilátory

Koronavirus

Cílem společného projektu je proto především navýšit kapacitu pro umělou plicní ventilaci pacientů ve chvíli, kdy dojde k vyčerpání stávajících ventilačních kapacit. Vědci tak doufají, že se jim podaří vyplnit kritickou mezeru, než budou moci být zase dodány standardní lékařské přístroje.

„Ventilátory na trhu nejsou. Chceme předejít stavu, kdy lékaři budou muset rozhodovat, jakého pacienta připojit na ventilaci a jakého nechat zemřít. Proto jsme vyvinuli CoroVent,” uvedl ve čtvrtek Vojta Roček (WorkDay), který projektově vede v rámci platformy COVID19CZ projekt CoroVent.

Foto: corovent.cz

Plicní ventilátor pro pacienty

Do týmu se zapojili experti z celé republiky. Odborný dohled nad výrobou ventilátoru má Fakulta biomedicínského inženýrství, ovládací systém a elektrické zapojení obstarává brněnská firma Beckhoff, Masarykův onkologický ústav v Brně konzultuje dílčí materiály a komponenty. Dawell bude podle Dennera zařízení kompletovat.

Právě vědci z Fakulty biomedicíny musí při výrobě dodržovat také přísná pravidla, jako je například práce v izolaci. „Dovnitř nikoho nepouštíme, umíme to jen dva nebo tři lidi a nemůžeme riskovat, že by se někdo nakazil,“ vysvětluje Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, který tým vede.

„Předpokládáme, že veškerá dokumentace, technické výkresy a technologické postupy budeme průběžně zveřejňovat na stránce www.ventilation.cz, aby je mohl využít kdokoliv po celém světě, kdo je schopen díly vyrobit, ventilátor sestavit a kdo má dostatečné vybavení, aby vytvořené ventilátory otestoval a připravil je pro klinické použití. I k tomu zveřejníme, v případě realizace projektu CoroVent, postup a příslušné formuláře,“ dodává Roubík.

Foto: corovent.cz

Plicní ventilátor by měl být hotový do konce března

Výrobní náklady CoroVentu se podařilo snížit na 100 tisíc korun, a to i při zachování výroby veškerých dílů v České republice. Běžné plicní ventilátory stojí kolem půl milionu korun. Kromě úprav na ventilaci docílili vědci snížení nákladů také tím, že většina se rozhodla do projektu zapojit zadarmo. Výraznou pomoc ale získali také od lidí.

Technologická skupina COVID19CZ, která je členem projektu, se rozhodla založit finanční sbírku pro výrobu prvních pěti set ventilátorů. Na plicní ventilátory vybralo celkem 7000 Čechů téměř 12 milionů korun, a to za jediný den. Sbírku aktuálně zastavili, protože se do podpory projektu chce vložit stát.

„Díky tomu, kolik lidí a jak rychle přišlo s pomocí a darovalo peníze, získal projekt pozornost ministerstva průmyslu a obchodu. Už v pátek ráno jsme s nimi zahájili jednání. Chtějí nám totiž pomoci projekt strategicky zastřešit,” dodává Pavel Doležal, člen COVID19CZ.

„Stát přispěje, zaplatí dalších několik stovek jednotek, abychom mohli vyrobit celou dodávku 500 ks. Jenže podobných projektů je na celém světě více, dodavatelů součástek omezený počet, takže je třeba nakupovat rychle, k čemuž se deset milionů v kase brutálně hodí,” popisují situaci autoři projektu.

Chytrá karanténa se začne testovat na jihu Moravy. Jak bude fungovat?

Koronavirus

Ti se v současné situaci snaží pomoci především prostřednictvím IT a technologií. Jedním z projektů, který bude brzy testován v ostrém provozu, je například tzv. chytrá karanténa. Tedy systém, který bude pomáhat hygienikům s rychlejším vyhledáváním a trasováním nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám