Hlavní obsah

Stanjura připouští změny v balíčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládním úsporném balíčku dojde k několika změnám. Do snížené dvanáctiprocentní sazby daně z přidané hodnoty by se mohly přesunout dámské hygienické potřeby, dětské pleny nebo noviny. Další změny se mají týkat daní z nemovitostí či spotřební daně, vyplývá z vyjádření zástupců vládní koalice. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Právu potvrdil, že v balíčku změny budou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve Sněmovně

Článek

„Nemám to napočítané, jestli jich bude pět nebo jedenáct, nebo tři. Některé změny tam budou, objem snížení deficitu zůstane stejný,“ řekl Stanjura. Sdílnější být nechtěl. Jednání o změnách podle něj finišují a koalice je chce tento týden uzavřít.

Debata o DPH i výnosu z hazardu

Místopředseda STAN Jan Lacina řekl MF Dnes, že se hnutí podařilo „v zásadě“ prosadit ponechání příjmu daně z nemovitosti jako stoprocentního příjmu obcí a měst nebo přesunutí tištěných novin do snížené sazby DPH stejně jako u časopisů.

Poslanec ODS Marek Benda ale v neděli v televizi Prima zpochybnil, že by šlo o hotovou věc. Lacinu kritizoval za to, že mluví do médií dříve, než je dohoda o změnách dokončená. „Řeklo se, že když se něco vykecá, tak to nebude,“ prohlásil Benda.

Schillerová: Úspory na dotacích budu hlídat jako čert

Domácí

Na dotaz, zda tedy Lacinou avizované změny zůstanou u ledu, Benda odvětil: „To uvidíme.“ Připustil však, že je logické ponechat výnosy daně z nemovitostí obcím. Zato se má změnit celkové rozpočtové určení daní, aby obce více přispěly chřadnoucímu státnímu rozpočtu.

Nižší daň na kojeneckou vodu je jedním z návrhů, které se snaží prosadit lidovci. Podle původního návrhu by měla být ve snížené sazbě DPH pouze voda kohoutková. „Chtěli bychom, aby se to týkalo také minerální a léčivé vody. Do snížené sazby bychom chtěli prosadit také menstruační potřeby,“ sdělila Právu pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Dále Piráti stejně jako lidovci usilují o změnu v rozdělování výnosů obcím z daně z hazardních her, například u takzvaných technických her. „Namístě je rovněž přehodnotit rušení školkovného,“ doplnila Richterová.

Do Sněmovny znovu v září

Debatuje se i o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Pirátům se zdá příliš vysoká vzhledem k tomu, že elektronické cigarety mají být méně škodlivé pro zdraví než ty klasické. V tom mají podporu STAN, který navrhuje poloviční zdanění. To znamená, že by daň u jednoho balení nečinila zhruba deset, nýbrž pět korun.

V pondělí se kvůli balíčku, který zvyšuje daňovou zátěž zaměstnanců, firem i podnikatelů a ruší některé daňové výjimky, ještě sejde tripartita, kde jsou vedle ministrů i zástupci podnikatelských svazů a odborů. Ti chtějí s vládou jednat třeba o zdanění zaměstnaneckých benefitů či úpravě práce na dohodu. Ministr práce Marian Jurečka (KDU- ČSL) nedávno připustil kompromisní úpravu v obou těchto bodech.

Sněmovna bude o balíčku jednat opět v září. Má pomoci zlepšit saldo státního rozpočtu příští rok až o 97,7 miliardy korun. Společně s přespříštím rokem má jít až o 150,7 miliardy. Balíček mění 63 zákonů, kabinet ho chce schválit do konce roku, aby mohl začít platit v příštím roce.

Jen zvyšují daně, kritizují ANO a SPD

Samotný návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun.

Vláda zatím nekonkretizovala úspory, zejména avizované škrty v dotacích a dalších výdajích, které mají přinést další desítky miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová konsolidační balíček kritizuje

Koalici za návrhy v oblastí daní kritizuje opozice. „Jde o čistokrevný daňový balíček, který přináší proinflační zvyšování daní,“ prohlásila šéfka poslaneckého klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová.

Opoziční ANO i SPD chystají řadu pozměňovacích návrhů. „Především požadujeme, aby se žádné daně nezvyšovaly. Zvýšení nepřímých daní je opatření, které vyvolá růst cen příslušného zboží a služeb i jejich substitutů. Příliš vysoké nepřímé daně vedou k poklesu poptávky a jejímu přesměrování jinam,“ sdělila Právu poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Levnější nákupy v Polsku

Vidět je to podle ní třeba u potravin či cigaret, kdy Češi jezdí toto zboží ve velkém nakupovat především do Polska, kde je levnější, ale i do jiných zemí. To vede k propadu domácí spotřeby, tržeb i výběru daní.

Podle exprezidenta Miloše Zemana nedává žádný smysl prostřednictvím balíčku zavádět šedesát, často rozpočtově marginálních opatření. K ozdravení veřejných financí by postačila dvě, prohlásil minulý týden v televizi CNN Prima News.

Až 200 miliard, což podle něj odpovídá každoročnímu strukturálnímu deficitu veřejných financí, by mohlo přinést obnovení vyššího zdanění příjmů, jaké bylo za superhrubé mzdy, a zrušení slevy na poplatníka.

Vláda sice některé daňové výjimky ruší, podle Zemana jsou ale z hlediska rozpočtu „naprosto nepatrné“.

Nejvíce přisypou firmy a zaměstnanci

  • Konsolidační balíček je mixem šesti desítek hlavně daňových opatření.
  • Nejvíce peněz, 22 miliard ročně navíc, má od roku 2025 přinést zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 procent z dosavadních 19 procent.
  • Dalších 12 miliard chce vláda příští rok získat díky zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta z jejich hrubého příjmu.
  • Ale i živnostníci už v roce 2024 odvedou státu navíc tři miliardy.
  • Další 2,3 miliardy příští rok, respektive 5,3 miliardy o rok později má stát ušetřit díky zrušení dvou desítek daňových slev včetně školkovného.
  • Slevu na manželku bude možné uplatnit pouze tehdy, když se bude starat o dítě do tří let.
  • Zhruba dvoumiliardovou úsporu by mohlo přinést zkrácení státní podpory stavebního spoření.
  • Balíček počítá také s tím, že nově budou sazby DPH 12 a 21 procent a nulová sazba na knihy. Víc peněz do rozpočtu to však přinést nemá.
  • Nyní jsou snížené sazby DPH 10 a 15 procent a 21procentní základní.

Stanjura: Do konce léta navrhnu škrty 15 až 20 miliard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám