Hlavní obsah

Stanjura: Do konce léta navrhnu škrty 15 až 20 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do konce léta navrhnu škrty v letošním rozpočtu ve výši 15 až 20 miliard, řekl v úterý na jednání rozpočtového výboru ve Sněmovně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Peníze chce najít v běžných výdajích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Rozsah bude 15 až 20 miliard a bude to u běžných výdajů u ostatních kapitol. Teď to připravujeme. Musíme splnit omezující podmínky rozpočtových pravidel, to znamená pět procent v kapitole, 10 procent ukazatele. Není to technicky jednoduchá věc, ale věřím, že ji zvládneme,“ představil škrty v letošním rozpočtu poslancům Stanjura.

Na tiskové konferenci ještě řekl, že peníze chce použít v sociální oblasti, kde podle něj chybí 21 miliard.

Hotovo chce mít do konce srpna. „Prostor tam vidím, abychom částku našli. Někdy možná i vyšší, ale jsme limitováni pěti procenty v kapitole,“ podotkl.

Stanjura: Je velká šance udržet plánovaný schodek rozpočtu

Ekonomika

Vláda si naplánovala na letošek schodek rozpočtu 295 miliard. Podle predikcí ministerstva financí by ale schodek měl dosáhnout 321,1 miliardy.

Stanjura tak potřebuje seškrtat ještě 26,1 miliardy. Uvedl, že existuje „dost velká šance“, aby ministerstvo financí plánovaný schodek udrželo. „Udělám všechno pro to, abychom novelu připravovat nemuseli,“ řekl na tiskové konferenci.

„Místo vázání výdajů rovnou přistoupíme k rozpočtovému opatření ve výši 15 až 20 miliard, což je podstatná část z těch minus 26 miliard. Ostatní se dá zpřesnit ještě v září nebo v posledním kvartále. Když jsou to jednotky miliard, tak se to dá zvládnout exekutivně i v posledním kvartále, abychom docílili plánovaného deficitu,“ vysvětlil poslancům šéf státní kasy.

„Nebudeme škrtat investice, abychom uspořili“

Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové tolik peněz ale nebude jednoduché v polovině roku najít.

„Nebude to žádná procházka růžovým sadem, 15 až 20 miliard je opravdu velká částka,“ upozornila Stanjuru. Zároveň se ujišťovala, že nesáhne na investice.

„Neškrtneme žádnou investici, ale nedá se vyloučit, že některá investice prostě nezačne z objektivních důvodů jako každý rok. Například kvůli tomu, že není skončené výběrové řízení. Ale nebudeme škrtat investice proto, abychom uspořili,“ slíbil ministr financí.

Šetřit chce na běžných výdajích, provozních výdajích nebo režijních. „Podíváme se, jaké je plnění celkového objemu platů,“ uvedl. „Vyjednávání jsme začali před několika týdny, jen nás omezují rozpočtová pravidla. Ale pevně věřím, že se nám to povede,“ zdůraznil.

Schodek letošního rozpočtu dosáhl na konci června částky 215,4 miliardy korun. Na konci května byl ještě výrazně vyšší, a to 271,4 miliardy korun.

Stanjura ale věří, že druhá polovina roku se bude vyvíjet příznivěji. Očekává, že se projeví silnější inkaso daní z příjmů, vyšší inkaso z daně z neočekávaných zisků a odvodů z nadměrných příjmů výrobců elektřiny při nižším objemu kompenzací pro firmy a domácnosti za vysoké ceny energií či vysoká dividenda ČEZ.

Fiala: Inflace 9,7 procenta není náš cíl, budeme ji dál krotit

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám