Hlavní obsah

Stanjura doporučí vládě garantovat ceny proudu v průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli růstu cen vláda plánuje, že výrobci budou muset ze zákona prodat určité množství energie státu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli v České televizi. Současně doporučí vládě garantovat ceny proudu v průmyslu, ačkoli to podle něj nese rizika. Mohlo by to být totiž vyhodnoceno jako nepovolená podpora.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

„Musíme uzákonit povinnost výrobců prodat určité množství energie státu nebo státem určené obchodní jednotce. Bez toho to nejde,“ oznámil Stanjura.

Výrobci s tím podle něj počítají, probíhají prý jednání. „Bude to někde mezi deseti a dvaceti procenty,“ upřesnil.

Síkela: Evropskou dohodu pocítí lidé v rozpočtech nejpozději 1. ledna

Domácí

Současně uvedl, že vedle veřejného sektoru by se měla pomoc týkat domácností, a to formou zastropování cen a příspěvku na bydlení pro nízkopříjmové domácnosti. V případě podniků doporučí ministr vládě, aby garantovala ceny proudu v průmyslu. Limitní cena elektřiny pro podniky, kde by bylo dobré cenu zastropovat, je podle něj 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba 5000 korun.

Limitní cena silové elektřiny pro podniky na 200 eur za MWh je podle Stanjury částka, ze které podniky nebudou nadšené, ale umožní jim to zvládnout příští dvě účetní období. Velkoobchodní cena elektrické energie tento týden v pátek končila na 496 eurech za MWh, koncem prázdnin vystoupala i na 984 eur.

„Máme různá variantní řešení. Uvidíme, co vláda a pak Sněmovna a Senát zvolí, protože k tomu potřebujeme změnu zákonů,“ řekl Stanjura. Opatření by podle něj mohla platit nejdříve od letošního listopadu a nejpozději od ledna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám