Hlavní obsah

Soudci zkusí zarazit snížení svých platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudcovská unie vyrazila do boje proti vládnímu opatření, které soudcům od příštího roku snižuje platy o tisíce korun oproti částce, kterou by dostali, pokud by se zákon neměnil.

Foto: Foto ČTK – Ondřej Deml

Prezident Soudcovské unie Libor Vávra

Článek

Obrátila se na senátory s žádostí, aby opatření navrhli zrušit. Pokud neuspějí, přijde na řadu zřejmě Ústavní soud, řekl Právu prezident unie Libor Vávra.

„Hodláme se obrátit na Senát, aby zvážil, jestli podpoří tuhle část zákona. To je teď první krok,“ řekl Právu Vávra.

Druhým krokem pak může být i oslovení prezidenta Petra Pavla, pokud Senát volání soudců nevyslyší. „Na tom se musíme domluvit. Jdeme od utkání k utkání,“ dodal.

Zmrazíme vám platy, řekl Blažek justici

Domácí

Připomněl, že snahu zkrátit soudcům plat už v minulosti Ústavní soud odmítl. Domnívá se proto, že by soudci mohli uspět i tentokrát.

„Soudcovská unie poskytne veškerou podporu soudcům, kteří se v případě přijetí vládního návrhu zákona budou svých platových nároků domáhat soudní cestou,“ uvádí unie v usnesení.

„Návrh zákona je pokračováním dlouhodobé snahy moci výkonné o postupnou erozi a demontáž zákonem nastaveného systému odměňování soudců, jejichž plat byl v minulosti mnohokráte zmrazen či snížen, naposledy pak v letech 2021 a 2022,“ míní soudci.

Hodláme se obrátit na Senát, aby zvážil, jestli podpoří tuhle část zákona
Libor Vávra, prezident Soudcovské unie

Soudce Okresního soudu ve Vyškově Pavel Vrcha, který se často kriticky vyjadřuje k dění v justici, varuje, že snížení platů může mít negativní důsledky. „Může se také stát, že se tím do jisté míry změní vnitřní postoj soudců či státních zástupců k fungování státu. Budou si pochopitelně stále muset plnit své zákonem stanovené povinnosti. Ale u mnohých z nich se může dostavit jistá nedůvěra zasetá nepředvídatelností či nestabilitou chování státu, aniž by bylo zapotřebí k tomu cokoli dále dodávat,“ upozornil ve svém blogu.

Senátoři: Máme větší problémy

Jenže senátoři se nehodlají nároky soudců zabývat. „Pochybuji, že by to někdo navrhoval. V konsolidačním balíčku jsou daleko větší problémy. I soudci a soudkyně by měli žít se státem jako takovým. Opatření se týká nás, mělo by se týkat i jich,“ řekl Právu šéf nejsilnějšího senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Ani senátor z ústavně-právního výboru Michael Canov (STAN) nevnímá otázku platů soudců jako palčivou. Objevit by se podle něj neměla ani v doprovodném kritickém usnesení, které senátoři ke konsolidačnímu balíčku chystají.

Zatímco nyní se plat soudců odvíjí od platové základny, která je součinem průměrné mzdy v národním hospodářství a zákonného koeficientu tři, nově má koeficient klesnout na hodnotu 2,822.

V praxi to znamená zkrácení měsíčního platu o několik tisíc korun oproti tomu, jaký plat by soudci pobírali bez zákonných změn.

Ústavní soud přitom opakovaně formuloval názor, že materiální zabezpečení je jednou z garancí soudcovské nezávislosti. Vláda by proto neměla s platy soudců zacházet podle aktuálních rozpočtových potřeb.

V roce 2015 musela vláda vyplatit soudcům a státním žalobcům zpětně 1,15 miliardy korun kvůli chybnému výpočtu platové základny ministerstva práce za tři roky. Částka měla být původně vyšší, tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se však se soudci domluvila na kompromisu.

Studium rozsudků soudců za totality bude pokračovat

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám