Hlavní obsah

Sobotní demonstraci v Brně kvůli úmrtí Roma zrušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se měla v Brně uskutečnit demonstrace reagující na smrt mladého Roma na Brněnské přehradě. Mladíka v sobotu odpoledne smrtelně zranil sedmatřicetiletý Ukrajinec po předchozím sporu v tramvaji.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na místě, kde byl v sobotu smrtelně zraněn mladý Rom, vzniklo pietní místo.

Článek

Podle svolavatelky demonstrace Žanny Plachetkové se akce chytili nesprávní lidé. Na akci se totiž podle všeho chystali i extremisté z řad Romů a takzvané vlastenecké scény.

„Od začátku jsem měla cíl, že bych chtěla tu demonstraci šířit v poklidu. Chtěla jsem šířit, že to nebyla kolektivní vina, a aby byl případ spravedlivě vyšetřen. Akorát se toho chytili nesprávní lidé, kteří celou akci převrátili,“ stojí u svolavatelky akce na Facebooku.

„Bojím se toho, že kdyby se ta demonstrace uskutečnila, tak by pak vznikly fatální následky. Přišli by tam takoví lidé, že bychom to nebyli schopni uhlídat, a já se přece nemůžu a ani nechci ztotožňovat se šířením nenávisti,“ pokračovala Plachetková.

Za nenávistí je frustrace. Usmrcení Roma Ukrajincem přišlo mnohým vhod, míní expert

Domácí

„Nechci házet všechny do jednoho pytle jenom kvůli tomu, jakou mají národnost. Počkejme na výsledky policie, kde doufám, že ten případ vyšetří tak, jak má. A prosím vás, apeluji na vás, počkejme na vyjádření policie a nechoďme do ulic a nemlaťme a nepokřikujme na nevinný lidi,“ dodala Plachetková.

Podle mluvčí radnice Brno-střed Kateřiny Dobešové zatím úřad oficiální vyrozumění neobdržel.

„Pokud by nás svolavatelka akce nekontaktovala, obrátíme se na ni sami. Naši úředníci s ní byli v minulých dnech v kontaktu zejména ohledně hledání místa, kde se měla akce uskutečnit,“ řekla Dobešová.

Stát chrání cizí, ne naše lidi. Romská zpěvačka útočí po smrti mladíka v Brně na všechny Ukrajince

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám