Hlavní obsah

Sobotka: ANO se dá porazit, k Zemanovi se nevracejme

Právo, Karolina Brožová

Prezident Miloš Zeman nezastává postoje soc. dem. a ČSSD nepomůže se k němu vracet, říká v rozhovoru pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Senátní volby podle něj ukázaly, že ANO není neporazitelné.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Po druhém kole senátních voleb se nedá říct, že by voliči soc. dem. utekli k ANO, přesto vaši kandidáti většinou pohořeli a vy jste získali jen dva mandáty. Proč?

Výsledek zůstal za naším očekáváním. Ukazuje se, že pro nás jako vládní stranu je problém mobilizovat voliče. V roce 2000 byl zvolen jediný senátor, když jsme byli ve vládě, v roce 2004 nebyl zvolen žádný. Pak se to zlepšilo, až když byla ČSSD na celostátní úrovni v opozici. Cesta, jak zmobilizovat sympatizanty soc. dem., je ještě zlepšit výběr našich kandidátů.

Aby to byly osobnosti typu pana Jana Žaloudíka (nestr., onkolog) nebo Jaromíra Strnada (starosta Čáslavi), kteří při nízké volební účasti dokázali uspět a mandát obhájili.

Nízká účast podle Andreje Babiše ukazuje, že voliče Senát nezajímá. Chtěl by ho zrušit. Co vy na to?

Mně to připadá legrační. Když Andrej Babiš neuspěl ve volbách do Senátu, tak ho navrhne zrušit. Co bude dělat, když neuspěje ve volbách do Sněmovny? Myslím, že nízká účast souvisí s tím, že v naší zemi neprožíváme žádné zásadní politické střety ani ekonomickou krizi. Vyšší účast byla, když jsme v politice protestovali proti Nečasově nebo Topolánkově vládě. Nejsem pro zrušení Senátu, je to důležitá ústavní pojistka.

Foto: Petr Horník, Právo

Zamyšlený Bohuslav Sobotka po skončení sčítání hlasů ve druhém senátním kole

Nebyla přece jen chyba nechat o kandidátech rozhodovat členy? Neukázalo se, že ti mají jiný názor než voliči?

Ono to tak často bývá, že členové mají vyhraněnější názor než voliči. Ve druhém kole voleb lidé hledají kandidáta, který je pro ně nejpřijatelnější, a ti, kteří jsou ideově silně vyhraněni – jako třeba náš Zdeněk Škromach –, mají ve druhém kole problém.

Naši kandidáti mají díky členům širší legitimitu. Ale měli bychom vybírat z širšího okruhu lidí. I když Václav Bělohradský ve druhém kole neuspěl, myslím si, že společná kandidatura se zelenými měla smysl. Kdybychom tam šli samostatně, tak bychom určitě nedosáhli takového výsledku.

Takže byste se nebránili ani v budoucnosti koalici se SZ?

Nemyslím, že to nutně musí být se Stranou zelených. Spíš bychom mohli hledat širší koalice kolem osobností v regionu, které mají podobné nebo stejné názory, jako má soc. dem. Dlouhodobě jsme razili cestu mít samostatné kandidáty za každou cenu, ale dnes se ukazuje i na přístupu KDU-ČSL, která byla nejúspěšnější, že vytvářet širší koalice kolem zajímavých osobností dává smysl a že to voliči oceňují. Měli bychom zvažovat i víc nestraníků.

Vláda je podle vás úspěšná, ale přesto hlasy nedostáváte. Myslíte, že s vaším programem lidé přestali souhlasit?

To bude jedna z těch nejdůležitějších otázek před sjezdem ČSSD, kde budeme chystat program do voleb 2017. Voliči nevolí podle minulých zásluh. To, že plníme program, lidé považují za samozřejmost a slušnost. Teď je potřeba mluvit o budoucnosti a o tom, jak si představujeme ČR v příštích letech.

Jaká bude šance pro mladé lidi, jak zajistíme bezpečnost ve zhoršujícím se prostředí, jak zajistíme, aby ekonomický růst pokračoval, jak se vyrovnáme se stárnutím populace, s financováním zdravotnictví. Doufám, že složení Senátu, kde převažují senátoři vládní koalice, nám umožní dokončit vládní mandát a dotáhnout do konce zákony, které jsme slíbili.

Krajské i senátní volby probíhaly v klidné atmosféře. Nebyly tu žádné zásadní politické spory, problémy, které by voliče vyburcovaly. Z tohoto hlediska může být ČSSD spokojená, protože se nám podařilo situaci v zemi stabilizovat, zlepšit životní úroveň a snížit nezaměstnanost. Na druhou stranu se nám nepodařilo otevřít otázky, které by přitáhly pozornost voličů. Jsem rád, že u nás na rozdíl od jiných evropských zemí neuspěli extremisté.

Největší diskuse v ČSSD teď proběhne zřejmě nad otázkou, jak se stát moderní levicovou stranou, nebo zda se vrátit k tradičním voličům. Nerozdělí to ČSSD?

Soc. dem. může být úspěšná, pokud nezapomene na žádné potenciální voliče. To, co navrhuji, není opustit naše tradiční voliče, jako jsou zaměstnanci, senioři, rodiny s dětmi. Těm se musíme věnovat. Řada z nich nás podpořila i při nízké účasti. Toho si velmi vážím. Vypadá to, že ČSSD bude mít pět hejtmanů, že budeme v koalici zhruba v osmi krajích, a zůstal nám nejsilnější senátorský klub.

Je potřeba si tradiční voliče udržet a vedle toho se musíme zabývat tím, jaká přání a představy má nejmladší voličská generace. Abychom se podívali na velká města, kde prohráváme v soubojích s ANO. Zabývat bychom se měli i tématy, která se zdají být okrajová, jako je ochrana životního prostředí nebo kultura.

První místopředseda soc. dem. Milan Chovanec chce stranu sblížit s prezidentem Milošem Zemanem. Ten je však přímo k vám i ČSSD dost kritický. Navíc – není takové sbližování v rozporu se zájmem oslovit mladé?

Nelze to brát v osobní rovině. Celou dobu se snažím – navzdory tomu, co se odehrálo na podzim v roce 2013 kolem lánského puče – mít s prezidentem normální, korektní vztahy. Na druhou stranu, když sleduji názory Miloše Zemana, tak on se v posledních letech levicovým a soc. dem. postojům spíše vzdaluje. Nemyslím, že bychom příklonem k názorům Miloše Zemana mohli získávat nové voliče.

Koneckonců i výsledky lidí, kteří se hodně identifikovali s Milošem Zemanem, ať už v krajských, nebo senátních volbách (SPO, Michal Hašek, Zdeněk Škromach – pozn. red.), nejsou takové, aby to byl signál, že tudy by se měla ČSSD ubírat.

Nejsem pro cesty časem, vracení se zpátky. Je potřeba se podívat dopředu. Hlavní cíl je na podzim vyhrát volby do Sněmovny. Rozdíl mezi námi a hnutím ANO v krajských volbách nebyl velký. Ve druhém kole senátních voleb hnutí ANO příliš neuspělo.

Ukazuje se, že se ANO dá porazit a že soc. dem., pokud bude mít silnější kandidátky, nový program, nebude se uvnitř hádat a dotáhne ve vládě to, co slíbila, má šanci uspět.

Nerozhádáte se kvůli Zemanovi?

To není teď předmětem debaty. Máme krátce před sjezdem a musíme se dohodnout, kdo povede ČSSD do velké bitvy na podzim, a sehnat silné lídry, kteří obstojí. Ne vždy se nám podařilo získat dostatečně silné kandidáty. Přít se teď o vztah k Zemanovi nedává valného smyslu. Pokud jde o našeho prezidentského kandidáta, to, koho podpoříme nebo nominujeme, je věcí diskuse po stranickém sjezdu.

Platí však, že na březnovém sjezdu budete obhajovat pozici předsedy?

Platí. Měl jsem možnost hovořit s voliči v kampani a cítím silnou podporu našich voličů. Nesetkal jsem se s reakcemi, že by nám vyčítali, že ČSSD nebyla schopná dodržet to, co slíbila. To je pro mě silná motivace pro to, abych kandidoval na sjezdu.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám