Hlavní obsah

Sobotka: Žádný pokyn ke koalicím proti ANO není

Právo, Karolina Brožová

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro deník Právo přisuzuje ztráty, které ČSSD utrpěla v krajských a senátních volbách, zejména nízké volební účasti a tomu, že se nepodařilo dostat na kandidátky více nezávislých osobností. ČSSD nechce brojit proti vítěznému ANO a snažit se vytvářet koalice proti hnutí, neboť by to podle Sobotky bylo kontraproduktivní.

Sobotka: Nechtěl bych personální rvačky rok před volbami Video: Vaclav Toman, Novinky

 
Článek

Pane předsedo, vaše ČSSD ve volbách výrazně prohrála s ANO. Kdo může podle vás za výsledek? Krajské, nebo centrální vedení?

To není takhle jednoduché. Hlasovalo se v regionech. Naši kandidáti byli vybráni odspodu, my jsme to respektovali, všichni prošli demokratickými primárkami. Soc. dem. v některých krajích uspěla, v některých uspěla méně a v některých vysloveně neuspěla. Rozdíly ve výsledku jsou skutečně velké, a není to tedy věc, která by byla celoplošná.

Je to zajímavé v tom, že přišlo bohužel hrozně málo lidí a velká část voličů ČSSD zůstala doma. My teď musíme zjistit proč. Jestli zůstali doma proto, že byli spokojeni s tím, co se děje ve vládě, co se děje v krajích. Ukazuje se totiž, že k těm krajským volbám přišli zejména ti voliči, kteří chtěli po osmi letech změnu. A to bych řekl, že byl ten nejhlubší příkop, který ČSSD v těchto volbách musela přeskočit.

Sobotka:Naši kandidáti byli vybrání odspodu, my jsme to respektovaliVideo: Vaclav Toman, Novinky

Prezident Zeman řekl, že za neúspěch ČSSD může celostátní politika strany, nikoli regionální. A že v demokratických stranách vedení po prohraných volbách žádá o důvěru a nabízí rezignaci. Co vy na to?

Vládní strany ve volbách uspěly, protože vláda funguje dobře. Naopak opozice byla tentokrát hodně neúspěšná. Když byl Miloš Zeman předseda vlády, tak ho opozice v krajských volbách na hlavu porazila.

To, že se výsledky v regionech liší, napovídá, že někteří krajští lídři nejsou oblíbení u voličů, nemají podporu. Budete to řešit?

Každý si musí zamést před vlastním prahem. Neřekl bych, že by nás měla čekat zničující personální diskuse. Musíme využít ten rok, který zbývá do sněmovních voleb, k velkým vnitřním změnám v ČSSD.

Když se podíváte na výsledky v regionech, kde jsme dokázali dostat na kandidátky nezávislé starosty nebo nezávislé osobnosti, tak nám to pomohlo. Tam ty výsledky byly lepší. ČSSD byla slabá ve velkých městech. Musíme vést velmi intenzivní debatu, jak tam více a lépe oslovit voliče.

Budete chtít příště vsadit na nezávislé osobnosti spíš než na své krajské lídry, kteří v těchto volbách pohořeli?

Určitě. Pokud někdo v těchto volbách neuspěl a výrazně neuspěl, tak těžko může vést kandidátku do voleb do Poslanecké sněmovny nebo kandidovat. Byl bych rád, abychom šli cestou otevírání našich kandidátek nezávislým osobnostem nebo úspěšným starostům.

Když se podíváte na jižní Moravu, tak jsme tam měli několik úspěšných starostů, kteří ve svých obcích a městech byli schopni získat 25, 30, někteří i 60 procent hlasů. Čili i to je cesta, vytáhnout úspěšné soc. dem. z komunální, krajské úrovně, dát je na kandidátní listiny. Současně tohle všechno nebude stačit, pokud nebudeme schopni oslovit voličské skupiny, které nás přestaly volit. A mám na mysli zejména městské voliče.

Překvapením byl neúspěch ČSSD na jižní Moravě. Znamená to tedy, že třeba ani Michal Hašek nebude moci kandidovat do Sněmovny?

Soc. dem. skončila v Jihomoravském kraji těsně třetí. To je za naším očekáváním, které jsme všichni měli. Záleží na Michalu Haškovi, jak se rozhodne dál pokračovat. On je aktivní ve vyjednávání o budoucí koalici na jižní Moravě, takže bych počkal, jak vyjednávání dopadne. Platí, že na tu kandidátku do Sněmovny bychom měli najít lidi, kteří dokážou přitáhnout voliče, zmobilizovat je.

Sobotka: Pokud někdo ve volbách neuspěl tak těžko může vést kandidátkuVideo: Novinky

Dohlédnete nyní na sestavování krajských koalic?

Scházím se se zástupci našich krajských organizací, sejde se politické grémium ČSSD. Chci být informován, jak se vyvíjí situace kolem koalic. V devíti krajích vyhrálo ANO, to znamená, že ANO má odpovědnost za to, aby byly sestaveny stabilní koalice. Ono musí být iniciátorem jednání, podobně jako když před dvěma nebo třemi lety vyhrála ČSSD volby do Sněmovny. Tu odpovědnost ANO musí ustát, nemůže být arogantní a musí projevit schopnost jednat a hledat kompromisy.

Myslím, že jeden z hlavních cílů se nám povedl, byť řada věcí se nepovedla: Andrej Babiš nemůže z žádného kraje udělat svou firmu, pobočku Agrofertu. Prostě proto, že ANO bude potřebovat dva, někdy i tři koaliční partnery. A ti jsou schopni ANO korigovat podobně, jako my jsme schopni ANO korigovat v koaliční vládě. Rozhodně není žádný pokyn, že bychom měli vytvářet koalice proti ANO. To by byl nesmysl. Zbytečně by to ANO nahrávalo před příštími volbami do Sněmovny.

Vy mluvíte o stabilních koalicích, ale v Královéhradeckém kraji vzniká pod taktovkou ČSSD koalice z pěti stran. Může být stabilní? A právě tato koalice je proti ANO, to jediné v ní nebude.

Pokud jsem informován, tak v jiných krajích zase vznikají koalice s ANO, takže rozhodně ten hradecký případ nebude něco, co se bude opakovat všude jinde. Určitě chci mluvit i s našimi hradeckými zástupci a chci si nechat povyprávět, jak tam probíhala nebo probíhají koaliční jednání. Nevím, jestli už je ta věc definitivně hotová.

Před volbami jste říkal, že chcete sedm hejtmanů. Myslíte, že je to pořád reálné, co se týče vyjednávání o koalicích?

My jsme vyhráli ve dvou krajích, to příliš nesvědčí o tom, že bychom měli získat sedm hejtmanů, ale může se stát, že jich bude víc, že se nám podaří dohodnout se a hledat kompromisy i v regionech, kde jsme přímo nevyhráli a kde jsme skončili na druhém místě.

Může být více hejtmanů než dva, ale počkejme si na výsledek koaličních jednání. Pro soc. dem. je v tuto chvíli důležité, aby koalice garantovaly naše programové cíle. Nebudeme v žádné koalici, která by chtěla privatizovat nemocnice nebo jakékoli další krajské služby.

Ztratili jste své tradiční bašty v krajích – Středočeský, Moravskoslezský, Jihomoravský. Jak si to vysvětlujete?

Hodně nás porazila neúčast. Když se podíváte na analýzu, kterou zveřejnila Česká televize, tak nejvíce zůstali doma voliči TOP 09 a na druhém místě voliči ČSSD. Je možné, že ti lidé byli spokojení s tím, jak věci běží ve státě a kraji, a necítili potřebu se k tomu vyjadřovat.

To nás oslabilo, oslabili nás Starostové ve středních Čechách, kteří v takové síle dříve nekandidovali a využili řady populárních starostů. Myslím, že ČSSD bude muset do budoucna jít podobnou cestou.

Sobotka: Co vnímám jako chybu bylo že pan Rozbořil neodstoupil z funkce hejtmanaVideo: Vaclav Toman, Novinky

Měly na volby vliv i kauzy, ve kterých se policie zajímala o politiky za ČSSD v Olomouckém a Královéhradeckém kraji?

Co vnímám jako chybu, ale tam naši zástupci v Olomouckém kraji měli jiný názor, je, že pan Rozbořil neodstoupil z funkce hejtmana v okamžiku, kdy byl obviněn. Mohl tam nastoupit nový hejtman za soc. dem. Kdyby moji kolegové respektovali mé doporučení, tak tam ČSSD mohla dopadnout lépe. Na druhou stranu v Liberci obvinění hejtmana Půty (STAN) nevadilo a hejtman, který je trestně stíhán, se stal suverénním vítězem krajských voleb.

Kandidátky jste sestavili podle nových volebních řádů a mohli do nich poprvé mluvit členové ČSSD. Ve volbách jste ale dobře nedopadli. Nevezmete si to tedy příště více do vlastních rukou?

Pokud jde o kandidáty do Senátu a o kandidáty na lídry v příštích volbách, tak o tom musíme vést mnohem větší debatu. Dnes je ta pozice lídrů tak náročná a vyžaduje tak velké nasazení a všestranné předpoklady, že to nemůžeme nechat jen na hlasování stranických organizací v regionech.

Nechci odstupovat od primárek, ty zachováme. Nicméně není to záruka toho, že vyberete toho nejlepšího lídra. Základní předpoklad pro úspěch ČSSD je v tom, že budeme schopni se lépe otevřít. Myslím, že dobrý krok byl v Plzeňském kraji s Josefem Bernardem, kde jsme sice nevyhráli, ale rozdíl mezi námi a ANO nebyl tak velký. Myslím, že podobně bychom měli postupovat i v příštích volbách. Dát prostor zajímavým úspěšným lidem, nezávislým kandidátům.

ANO vás porazilo i v senátních volbách. Do druhého kola postupuje jejich 14 kandidátů, vašich osm. Obhajovali jste deset pozic. Ministr průmyslu Jan Mládek řekl, že pokud neuspěje ve druhém kole, tak nabídne svou rezignaci. Přijmete ji?

Musím říct, že jsem po Mládkovi nic takového nechtěl, je to jeho iniciativa, se kterou přišel. Myslím, že uspěje, nechci teď řešit tuto záležitost a otevírat ji.

Pokud by nevyhrál, má cenu, aby seděl ve vládě ministr, který není oblíben?

Nechci o tom spekulovat a rozhodně bych netvrdil, že není oblíben. Uspěl v tvrdém souboji, postoupil do druhého kola. Nechci spekulovat o výsledku, držím mu palce.

V ČSSD se také slavily úspěchy, hlavně v jižních Čechách a na Vysočině. Hejtman Běhounek není členem ČSSD, ale Jiří Zimola ano. Myslíte si, že by měl Zimola získat nějaké lepší postavení uvnitř ČSSD? Stát se třeba členem vedení?

Já to nevylučuji. Lidé, kteří jsou silní v regionech, by měli mít otevřenou cestu dopředu. ČSSD se o to vždy snažila, jsme otevřená demokratická strana. V jižních Čechách i na Vysočině je výsledek dán také tím, že jsme dokázali velmi dobře umístit na kandidátky naše úspěšné komunální politiky. Máme tam v komunální politice silné zázemí. Také se tam ČSSD nepotýkala s žádnými skandály, lídři byli nezpochybnitelní, když pominu snahu pana Jančury (majitel Student Agency) na poslední chvíli nás poškodit.

Sobotka: Nechtěl bych personální rvačky rok před volbami Video: Vaclav Toman, Novinky

Neobáváte se, že se vás někdo pokusí na březnovém sjezdu vyzvat? Že budete mít konkurenta ve funkci předsedy strany?

Je to přece normální věc. Jsme demokratická strana, na sjezdu mají právo lidé kandidovat. To není nic, co by nás mělo vyděsit. Jen bych nechtěl, abychom ten rok, co zbývá do parlamentních voleb, strávili personálními rvačkami uvnitř ČSSD. Věc se musí vyjasnit nejpozději na sjezdu, pak už musíme směřovat k volbám do Sněmovny a pokusit se je vyhrát.

Nicméně nějakou změnou by podle vás vedení mělo projít?

Může projít. Já to vůbec nevylučuju. Čeká nás sjezd. Teď po druhém kole senátních voleb o tom začneme naplno debatovat. V tuto chvíli ani nevím, jestli všichni současní členové vedení strany budou chtít kandidovat znovu. Na druhou stranu to nebude jen o personáliích. Chtěl bych, abychom představili obrysy nového programu soc. dem., který bychom potom doladili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám