Hlavní obsah

Školník v Českých Budějovicích musí vystačit s 25 tisíci hrubého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Přestože Základní škola a Základní umělecká škola Bezdrevská v Českých Budějovicích v pondělí stávkovala, do tříd i na chodby vyrazil školník Jan Novotný. Svoji práci tu dělá už přes deset let a bere 25 tisíc hrubého. Před dvaceti lety ve stavebnictví měl podstatně vyšší plat.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Školník Jan Novotný upravoval v pondělí ve škole i nástěnky.

Článek

„Souhlasím se školou a připojuji se ke stávce, ale nedalo mi to a přišel jsem si vyřídit nějaké organizační věci a zkontrolovat pořádek,“ vysvětloval na chodbě Novinkám Novotný.

Do práce přichází každý den v půl sedmé ráno a zamyká ji v šest hodin večer. „Je tady asi 880 dětí a udržovat pořádek je náročné. Vždy něco rozlejí nebo někde něco zapomenou. Mám na starosti uklízečky, ale například i nákupy nebo když je třeba něco odvézt na magistrát. Uklízím také okolí školy a dělám údržbu v kuchyni,“ podotkl.

V práci školníka zůstává i proto, že ho to baví a už si ve škole zvykl. „Je pravda, že dříve jsem dělal stavebního technika a vlastně už před dvaceti lety jsem měl 30 tisíc. Pak ale přišla krize a musel jsem hledat jiné místo. Pětadvacet tisíc hrubého je skoro polovina průměrného platu, ale jsou na tom lidé i hůře, například uklízečky mají i osmnáct tisíc hrubého,“ přemítá Novotný, který nemá bydlení u školy, ale dojíždí.

Uklízečka nemá ani 19 tisíc hrubého. Není dobré zase sklopit uši, říká ředitelka školky

Domácí

Ze svého platu zvládá s manželkou podporovat ještě svého syna na Českém vysokém učení technickém v Praze. „Zatím jsem alespoň rád, že nezavedli školné. Je však pravdou, že náklady na život celkově rostou,“ připustil.

Podle něho chce vláda šetřit na špatné příjmové skupině. „Měla by to být asi dvě procenta z platu, což je u mě pětistovka. I s příplatky mám dvacet tisíc čistého, takže by se to asi nechalo překousnout. Ale vzhledem k tomu, že ve státním rozpočtu scházejí stovky miliard, tak politici chtějí šetřit na špatné příjmové skupině. Nepedagogičtí pracovníci, to bude vzhledem k výši platů kapka v moři,“ je přesvědčený Novotný.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám