Hlavní obsah

Skočil z mostu do řeky a zachránil topící se dvouletou holčičku. Teď dostal Cenu Michala Velíška

Letošním laureátem Ceny Michala Velíška se stal osmačtyřicetiletý Petr Jirout, který v srpnu v Chrudimi zachránil dvouleté děvče, které se začalo topit poté, co vypadlo z okna. Jirout k dívce skočil duchapřítomně z mostu a podle policie jí tím zachránil život. Oceněného zvolila veřejnost z finalistů, které na základě nominací vybrala porota.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Oceněný Petr Jirout

Článek

Holčička vypadla z okna domu, který stojí přímo u řeky Chrudimky, a začala se topit. Ve stejné době šel Jirout se svým čtyřletým synem přes most do banky. Zastavil kolemjedoucí auto a řidiči dal svůj mobilní telefon, aby zavolal tísňovou linku a pohlídal mu dítě. Pak skočil ze zhruba pětimetrového mostku do řeky. Batole vytáhl a poskytl mu první pomoc.

„Myslím si, že by to udělal každý,“ prohlásil Jirout při čtvrtečním předávání. Dodal, že se jako hrdina necítí. Museli ho přitom po skoku ošetřit lékaři, protože v těch místech měla voda pouze asi půl metru. Jirout podle svých slov ale vůbec nepřemýšlel, že by pro něj skok mohl být nebezpečný.

Batole v Chrudimi vypadlo z okna do řeky, zachránil ho statečný kolemjdoucí

Krimi

Do finále se dostali ještě další kandidáti. Sedmnáctiletý David Vecko spolu s kamarádem Jakubem Šedim na začátku září zachránili v Potštejně na Rychnovsku těhotnou ženu, kterou škrtil agresivní muž. Rodina Michalcových se zase v červenci v kempu u Máchova jezera slovně zastala bité ženy a sama následně čelila útoku násilníka.

Všichni finalisté obdrželi stříbrné pamětní mince. Hlavní cenou, kterou Nadace ADRA a televize Nova udělily letos posedmnácté, je plastika anděla.

Skočil pro cizí batole téměř z pěti metrů do říčky, kde bylo jen po kolena vody. O nebezpečí ale neuvažoval

Krimi

Výbor ceny nejvíce zaujal příběh pětatřicetiletého Adama Fikara, který zabránil na konci letošního srpna útočníkovi, aby nožem ubodal mladou ženu. Ten ale nominaci do finále odmítl, protože nechtěl medializací události dále ubližovat útočníkovým rodičům. Muž totiž před příjezdem policie spáchal sebevraždu.

Cena nesoucí jméno Michala Velíška je určena těm, kteří pomohli zachránit život druhého člověka. Nesmí jít o profesionály, záchranáře, hasiče, vojáky či lékaře. Stejně jako již v minulých letech výbor Ceny Michala Velíška ocenil také děti do 15 let, které se ocitly v roli zachránců. Děti dostaly veřejné poděkování a odnesly si pamětní listy a drobné dárky.

Ceny byly uděleny na slavnostním ceremoniálu v rezidenci pražského primátora na Mariánském náměstí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Oceněný Petr Jirout (vlevo) a  předseda výboru Vítězslav Vurst.

Velíšek se v září 2005 zastal v parku na pražském Karlově náměstí dívky, kterou obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista. Útočník po Velíškovi, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, dvakrát vystřelil. Televizní střihač Novy útok nepřežil. Velíška vyznamenal v říjnu 2005 prezident Václav Klaus medailí Za hrdinství in memoriam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám