Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Začíná období s aktivním prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolený prezident Petr Pavel se ve čtvrtek po složení slibu stane novou hlavou státu. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové začíná období s aktivním prezidentem, který bude otevírat společensky důležitá témata a ctít Ústavu.

Markéta Pekarová AdamováVideo: Novinky

 
Článek

Od středeční půlnoci je Česká republika formálně bez prezidenta, a to až do čtvrtečních 14 hodin, kdy proběhne inaugurace Petra Pavla. Prezidentské pravomoci tak přecházejí na předsedu vlády a předsedkyni Poslanecké sněmovny. „Nijak speciálně jsem se nepřipravovala. Nepředpokládám, že by jakákoliv z těch pravomocí byla potřeba využít,“ řekla Novinkám Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně se neobává, že by prezident Petr Pavel překračoval ve funkci svoje pravomoci. Zároveň předpokládá, že bude otevírat společensky důležitá témata týkající se například reformy důchodového systému nebo školství.

„Myslím si, že bude ctít Ústavu a pravidla. Je si vědom toho, jaké má prezident pravomoci. Není to jenom o jeho pravomocích, ale i o určité symbolice, kterou prezident s sebou nese,“ doplnila.

Předávání Hradu není jen tak. Václav Klaus si stěžoval

Domácí

Kvůli podpisu bylo vyrobeno speciální pero

V minulosti hladký průběh inaugurace narušilo například nepíšící pero Václava Klause nebo špatně předepsaný slib pro Miloše Zemana. Pekarová se tentokrát zádrhelů neobává.

Ve čtvrtek bude také řídit společnou schůzi obou komor parlamentu. „Včera proběhla generálka, takže jsme se mohli seznámit s tím, jak to bude probíhat. Přípravy probíhaly několik týdnů,“ uvedla předsedkyně.

Součástí příprav bylo i zhotovení speciálního pera, kterým nový prezident podepíše slavnostní slib. Výroba trvala několik týdnů, cena vyšla na několik tisíc korun. „Chci, aby pero bylo dále využito a sloužilo dalšímu účelu. S panem prezidentem Pavlem bych se ráda dohodla na tom, že bychom ho vydražili na nějakou dobrou věc,“ dodala Pekarová s tím, že pero bylo vyrobeno českým řemeslníkem.

Předsedkyně Sněmovny se v březnu chystá na plánovanou cestu do Jižní Koreje a na Tchaj-wan, Petr Pavel podle jejích slov cestu podpořil. „Pan prezident to oceňuje. Myslím si, že to vyplývá z toho, že mu po zvolení telefonovala tchajwanská prezidentka s gratulací,“ uvedla.

ZÁZNAM: Inaugurace Petra Pavla

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám