Hlavní obsah

Senátoři vyvraceli mýty o Istanbulské úmluvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastánci ratifikace Istanbulské úmluvy uspořádali v Senátu kulatý stůl, který měl za cíl vyvrátit dezinformace a mýty, jež o úmluvě proti násilí kolují. Obě parlamentní komory budou už brzy projednávat její ratifikaci; a jak Právo dříve informovalo, zdá se, že odpůrci úmluvy mají mezi zákonodárci navrch, a to především právě v Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pléna Senátu

Článek

Během tříhodinové debaty zaznívaly argumenty na podporu ratifikace, odpůrci se kulatého stolu nezúčastnili.

Senátoři i odborníci poukazovali na to, že přijetí úmluvy bude signálem, že Česko myslí boj proti násilí páchanému na ženách, dětech či seniorech vážně, a upozorňovali na to, že dokument nemůže zasahovat do českého právního řádu. „Když budeme mít schválenou Istanbulskou úmluvu, nepostavíme víc dálnic, dokonce ani nezlevní pivo. Ale vyšleme signál obětem násilí v době, kdy násilníci u nás chodí od soudů s podmínkami a naprosto směšnými finančními tresty,“ uvedla senátorka Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně senátního sociálního výboru, který diskuzi pořádal.

Místopředseda Senátu Jiří Drahoš (nezávislý v klubu STAN) označil dokument za standardní lidskoprávní úmluvu, jakých ČR podepsala už více a jejíž obsah nijak nevybočuje. „Je na pováženou, že sociální sítě a některá tištěná média jsou zavaleny články, které úmluvu démonizují. Dezinformace jsou i v seriózně tvářících se zdrojích,“ uvedl Drahoš.

„Opakovaně čtu, že úmluva by zaváděla genderovou ideologii do škol a snaží se definovat třetí pohlaví. Jsem chemik, a ne sociolog, ale gender je zavedený pojem,“ řekl Drahoš, který střílel i do vlastních řad. „Zaráží mě spekulace typu, že by po ratifikaci úmluvy soud prohlásil velikonoční pomlázku za protiprávní. Pokud vím, u nás nemáme zvykové právo,“ vysmál se spekulaci, kterou šířil senátor Zdeněk Hraba (dříve STAN, dnes nestraník v klubu ODS). „V žádné zemi není tato úmluva problém, jen Erdoganovo Turecko její ratifikaci zrušilo. S tímhle režimem se snad nemusíme srovnávat,“ řekl Drahoš. Vyloučil také, že by Istanbulská úmluva vedla k prolomení advokátní mlčenlivosti, jak se obávala nezávislá senátorka Daniela Kovářová.

Zastánci chtějí kolegy přesvědčit

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) problém násilí na slabších v české společnosti reálně existuje. „Zavírat před tím oči je zbabělost, politici by se tak chovat neměli,“ uvedl předseda. Právě mezi ODS a lidovci převažují spíše odpůrci úmluvy. „Tyto nesmyslné debaty mě popuzují,“ řekl senátor za ODS Ondřej Šimetka, který slíbil, že své kolegy přesvědčí, aby pro dokument hlasovali.

Advokát o Istanbulské úmluvě: Jde o všechny oběti násilí. Tedy i o muže

Domácí

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková v diskuzi řekla, že by Česko nemělo s ratifikací váhat, úmluva podle ní pomůže především prevenci. „Téma pomoci obětem násilí a prevence mělo v minulých letech velmi malou politickou podporu. Ratifikací dáme závazek, že budeme systematicky pracovat na zlepšování pomoci obětem,“ řekla.

Od pracovníků v terénu zazněla i konkrétní čísla. „V českých rodinách je vysoká tolerance k násilí. 22 procent dětí, tedy každé čtvrté, jsou svědky násilí v rodinách – a pomoc není dobře dostupná. Většině dětí se pomoc vůbec nedostane,“ uvedla Petra Wünschová z centra Locika, které pomáhá týraným dětem. Jaroslava Chaloupková, ředitelka společnosti ACORUS, která se zaměřuje na oběti domácího násilí, citovala loňský průzkum společnosti IKEA o toleranci násilí ve společnosti. „Podle něj 54 procent mužů a 41 procent žen uvádí nenaplňování sexuálních potřeb jako legitimní důvod k násilí, téměř 30 procent respondentů uvádí nedostatečnou péči o domácnost. Nemluvíme o 18. století, toto jsou údaje z průzkumu z loňského roku,“ řekla Chaloupková. „Pokud je normální znásilnit manželku za to, že se nedostatečně starala o domácnost, v takové společnosti žít nechci,“ dodala.

Miss World Taťána Kuchařová, která je ambasadorkou OSN a zakladatelka organizace Krása pomoci, uvedla, že častým násilím ze strany rodiny trpí i ti nejstarší. „Senioři často trpí v tichosti, jejich hlas není slyšet. Ročně jsou oběťmi násilí 29–41 procent lidí starších 65 let žijící mimo instituce. Řada z nich pravidelně, většina o tom nemluví,“ poukázala Kuchařová.

Istanbulskou úmluvu cupují ODS i opozice

Domácí

Za oběti sexuálního násilí mluvil na semináři Tomáš Paprštein, kterého na základní škole sexuálně zneužíval třídní učitel. „Dostal podmínku a dnes znovu učí děti. Ačkoliv dostal zákaz činnosti a ambulantní léčbu, všechna nařízení obešel. Dnes vede turistický oddíl a mně se vysmívá. Je to obrovské selhání systému,“ řekl Paprštein, dnes otec dvou dětí, který o svém případu napsal knihu a natočil podcast.

Česko podepsalo Istanbulskou úmluvu jako jedna z posledních zemí v roce 2016, v červnu její ratifikaci schválila vláda. Konečné slovo má ale parlament.

Istanbulská úmluva

Přesným názvem Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí byla přijata Výborem ministrů Rady Evropy v roce 2011. V platnost vstoupila v roce 2014 poté, co ji ratifikovalo 10 zemí.

Členské státy EU již přistoupení ke smlouvě v červnu 2023 schválily, a smlouva se tak stane závaznou i pro Česko ve věcech spadajících do pravomoci EU bez ohledu na to, zda ji země ratifikuje, či nikoliv.

ČR smlouvu podepsala v roce 2016. Vláda ratifikaci projednala až v roce 2023 s kladným stanoviskem. Pokud Sněmovna i Senát vysloví s ratifikací souhlas, prezident ji ratifikuje. V případě, že ratifikace nebude schválena, bude smlouva pro ČR závazná jen částečně.

Proti úmluvě se vymezují konzervativní a katolické kruhy, které smlouvu, řešící domácí násilí a násilí na ženách, považují za nadbytečnou. Nezamlouvá se jim mimo jiné to, že materiál pracuje vedle pohlaví i s genderem, který chápe jako společensky ustavenou roli, chování, aktivity a atributy, jež daná společnost považuje za náležité pro ženy a muže.

Kritikům úmluvy o násilí vadí gender

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám