Hlavní obsah

Kritikům úmluvy o násilí vadí gender

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Sněmovně vznikla skupina poslanců z několika stran napříč politickým spektrem, která odmítá ratifikaci Istanbulské úmluvy. Jde o poslance vládní ODS, KDU-ČSL a opozičního ANO. Okamurova SPD úmluvu o potírání násilí na ženách odmítá jako celek. Sněmovna by měla úmluvu projednat na podzim.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrik Nacher (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Všichni jednoznačně odmítáme násilí nejen na ženách. Je třeba pracovat na tom, aby ho bylo ve společnosti co nejméně. Ale Istanbulská úmluva obsahuje řadu problematických bodů,“ sdělil místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček. „Nepotřebujeme ideologický text Istanbulské úmluvy, právní řád ČR má dostatek nástrojů, aby násilí na ženách potíral,“ dodal.

Odpůrcům úmluvy podle Skopečka zejména vadí, že by do právního řádu zaváděla pojem „gender“ a že školní osnovy by musely zahrnovat genderová témata.

„Ženy a muži mají žít v respektuplném společenství a Istanbulská úmluva tomu rozhodně nepomáhá,“ uvedla Nina Nováková z KDU-ČSL. „K vymezení se vůči násilí ratifikace Istanbulské úmluvy nedovede,“ přidal se Patrik Nacher z ANO.

ČR podepsala Istanbulskou úmluvu už v roce 2016. Aby vešla v platnost, musí ji ratifikovat parlament. Ratifikovalo ji 36 států. „Nemáme data k tomu, že by v zemích, kde úmluva platí, ubylo násilí, ale je více nahlášených případů. To může znamenat i víc případů zneužití vůči mužům,“ spekulovala Nováková.

Nerovnost pohlaví a stres s tím spojený ohrožují zdraví mozku

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám