Hlavní obsah

Senátoři se loučili u divočáka

Senátorské křeslo opouští po volbách čtrnáctka senátorů. Někteří už do Prahy ani nevážili cestu na poslední schůzi. Přítomné šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) pozval po jednání na osobní rozlučku do blízké restaurace.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Senát se ve středu naposledy sešel v nynějším složení

Článek

Jiří Ciencala (za OSN) pozval kolegy na pokrmy z beskydského divočáka. „Každý si můžete k tomu objednat, co chcete k pití. Drinky, víno, pivo, tak jak jsme my doma u nás v Beskydech a ve Slezsku zvyklí,“ vyzval od řečnického pultu.

Emotivní byl poslední den pro Šárku Jelínkovou (KDU-ČSL). „Za těch šest let plnil Senát přesně tu roli, kterou jsem očekávala. Byl pevnou kotvou v nejistých dobách, byl ochráncem demokracie a ústavnosti a v mnoha případech i opravářem zákonů, které nám chodily ze Sněmovny,“ uvedla. Vrátit by se chtěla do sociální sféry, nějaké nabídky prý už má.

Afrika i nové knihy

Vrátit se k tvůrčí práci chce i režisér Václav Chaloupek (Občané patrioti), proslavený mj. večerníčky s medvědy. Plánuje natočit nové večerníčky v hlavní roli se zvířaty. Navázat chce i na starší seriálový cestopis z Afriky, kam by se chtěl vrátit natočit nové díly, i sepsat pár knih.

Už před volbami podle svých slov tušil, že se skromnější kampaní neuspěje. Deziluzi prý rozhodně necítí. „Odcházím s tím, že vím, že Senát je hrozně důležitý. Mrzí mě, že mu nebyly dány při vzniku větší pravomoci. Při schvalování některých zákonů jsem měl pocit, ne že bychom dělali zbytečnou práci, ale že to Sněmovna nakonec stejně přehlasuje, v tom byla trochu lítost,“ řekl Právu.

Senátoři stíhají řídit města i léčit

Domácí

Za úspěch považuje přípravu nového zákona o České televizi i přesvědčení kolegů o prospěšnosti národních parků, konkrétně NP Šumava. Je si jistý, že právě hlas senátorů, kteří se věnovali životnímu prostředí, teď bude chybět. Mandát neobhájil ani Petr Orel za zelené.

Reklama

Výběr článků

Načítám