Hlavní obsah

Senát schválil odpuštění úroků u daňových nedoplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé dostanou šanci zbavit se úroků a penále k neuhrazeným daním z minulých let, jestliže splatí původní dlužnou částku před začátkem letošního prosince. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválil Senát. Normu dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Středeční jednání Senátu

Článek

Zákon souvisí s obdobnou úpravou, která má odpustit penále živnostníkům a firmám s dluhy na sociálních odvodech, pokud je uhradí do konce letošního listopadu, a kterou Senát také schválil.

„Je to jednorázová záležitost. V návaznosti na zkušenosti z milostivých let to prodlužujeme od 1. července do 30. listopadu. Dluh se musí zaplatit do poslední koruny. Bude možné institut využít, když dluh bude České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) uhrazen do 30. listopadu. Tím dobrodiním bude odpuštění úroku z prodlení, penále a dalšího příslušenství,“ popsal normu předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

Úleva se bude týkat dluhů vzniklých před 30. zářím loňského roku, tedy ne těch nově vznikajících. Oproti minulým milostivým létům bude také možnost dluh uhradit ve splátkách.

Nedoplatky do 200 korun se odpustí

Na mimořádné odpuštění příslušenství daně dosáhnou podle návrhu zákona jen fyzické osoby, kterým dluh vznikl do loňského září. Podmínkou bude to, že v době od července do konce listopadu zaplatí dlužnou daň a zároveň formálně požádají o odpuštění úroků a penále.

Zákon také umožní odpuštění drobných daňových nedoplatků vzniklých do konce loňského září.

Opatření se bude týkat fyzických i právnických osob, které dluží na dani, úrocích a penále méně než 200 korun. Výjimkou bude daň z nemovitých věcí, u níž bude hraniční výše dluhu 30 korun.

Odpuštění poplatků obci

Vládní úprava zahrnuje také justiční a místní poplatky. Jde například o poplatek za psa nebo za odpad. K akci se tak budou moci připojit kraje a obce, pokud schválí příslušnou vyhlášku. Budou na to mít čas do konce září.

Celková výše nedoplatků pak nebude smět přesáhnout 1000 korun. Dluh zanikne podle předlohy k červenci, aniž o to dlužníci budou muset přímo žádat. Stát tím sleduje i snížení nákladů na administrativu těchto malých dluhů.

Nové milostivé léto bude i pro obce

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám