Hlavní obsah

Šéf Sněmovny s podmínkami se ČSSD nezamlouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři sněmovních stran se v pátek dopoledne vrátili k návrhu KSČM, který předpokládá podmínečné zvolení sociálního demokrata předsedou Sněmovny. Ten by musel předem zaručit, že v případě navrhování budoucího premiéra jmenuje politika, na kterém se shodne všech pět sněmovních stran. Návrh posoudí jednotlivé poslanecké kluby, předseda ČSSD Jiří Paroubek ale řekl, že soc. dem. chce křeslo předsedy Sněmovny bez podmínek.

Článek

Strany se musejí rozhodnout do příští středy, kdy se uzavře nominace pro další volbu šéfa Sněmovny. Ta se uskuteční příští pátek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek prohlásil, že se k návrhu nebude ihned vyjadřovat, protože ho nevnímá jako "tak rozhodující". Zopakoval, že za jediný způsob, jakým lze odblokovat volbu vedení dolní komory, považuje volbu sociálního demokrata bez jakýchkoliv podmínek. 

"Myslím si, že náš návrh řeší celou záležitost. Odblokoval by situaci," uvedl Paroubek.

O tom, že sociální demokracie požaduje funkci předsedy Sněmovny bez podmínek, informoval v pátek Paroubek  také prezidenta Václava Klause.[celá zpráva]   

Také dosluhující ministr průmyslu a obchodu a poslanec ČSSD Milan Urban uvedl, že sociální demokraté návrh pravděpodobně nepřijmou. Podle Urbana by takový postup mohl nakonec ČSSD připravit o šanci na sestavení vlády.

Návrh posoudí poslanecké kluby

"Odpoledne se sejdou poslanci ČSSD a návrh projednají," řekl v pátek předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek po schůzce lídrů parlamentních stran, kterou svolal šéf ODS Mirek Topolánek. Kromě Haška se za ČSSD jednání zúčastnil ještě místopředseda Bohuslav Sobotka, Paroubek na ni nepřišel.

Strany mohou návrh projednat do středy, kdy končí termín na podání kandidátů. Do té doby svolají poslanecký klub i křesťanští demokraté. O návrhu budou jednat i zelení, kteří vlastní klub nemají.

Návrh na podmínečné zvolení zástupce ČSSD do čela Sněmovny přednesl ve čtvrtek šéf KSČM Vojtěch Filip na setkání s prezidentem Klausem. [celá zpráva

Sněmovna by mohla mít předsedu už za týden

Poslanci měli původně volit svého předsedu už dnes. Neměli ale kandidáta, protože strany žádného nenominovaly.

Termín nové volby byl stanoven na pátek 21. července, tedy přesně za týden. Kandidáty mohou strany navrhovat do středy 19. července do čtyř hodin odpoledne.

Reklama

Související články

Klaus přijal na Hradě šéfa komunistů Filipa

Poprvé v historii samostatné České republiky se předseda komunistické strany dočkal oficiálního pozvání na Hrad. Šéf KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek probíral...

Výběr článků

Načítám