Hlavní obsah

Klaus přijal na Hradě šéfa komunistů Filipa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poprvé v historii samostatné České republiky se předseda komunistické strany dočkal oficiálního pozvání na Hrad. Šéf KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek probíral s prezidentem Václavem Klausem možné varianty řešení povolební patové situace. Filip prezidentovi předložil návrh, jak odblokovat Sněmovnu. Ten předpokládá, že vládu bude sestavovat ODS a předsedou Sněmovny bude zástupce ČSSD.

Článek

Tento předseda Směnovny by se v případě dvou neúspěšných pokusů o vyslovení důvěry vládě, kterou bude sestavovat ODS, veřejně zavázal, že navrhne prezidentovi jméno nového premiéra až po souhlasu všech předsedů pěti parlamentních stran. Tuto dohodu by mohl kterýkoliv z předsedů vetovat.

Prezident tuto variantu označil za zajímavou a bude o ní zítra hovořit s předsedy nejsilnějších stran. Klaus se chce vyjádřit k jednotlivým schůzkám se stranickými lídry až poté, co absolvuje jednání se všemi pěti předsedy. Setkání se šéfy obou nejsilnějších stran Mirkem Topolánkem (ODS) a Jiřím Paroubkem (ČSSD) má prezident naplánováno na pátek.

Klaus se dopoledne sešel také s předsedy Strany zelených Martinem Bursíkem a KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem. [celá zpráva]

Poprvé mezi čtyřma očima

Prezident se se šéfem komunistické strany setkal poprvé od listopadu 1989. Podle Filipa je to důkaz toho, že je Klaus realistický politik.

"Pana prezidenta znám dlouhou dobu a považuji to jednání za korektní. To, že to je poprvé od listopadu 89, to je sice pravda. Ale na druhou stranu si myslím, že KSČM prokázala, že je reálnou politickou silou na této politické scéně mnohokrát i předtím," řekl Filip.

Klausův předchůdce Václav Havel jednání s komunisty odmítal. Klaus ale už před zvolením dával najevo, že s komunisty jednat bude. V roce 2003 je například pozval do Lán na jednání o Evropské unii. Sešli se tam s prezidentem předsedové všech tehdejších parlamentních stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám