Hlavní obsah

Topolánek odmítl schůzku s Paroubkem za účasti Klause

Právo, Novinky, ČTK, gö, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek pokračoval v rozhovorech s předsedy sněmovních stran. Po čtvrtečním jednání se šéfy zelených, lidovců a komunistů v pátek Klaus mluvil nejdříve s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten hlavu státu požádal o společnou schůzku se šéfem ODS Mirkem Topolánkem, který ale při svém odpoledním jednání s prezidentem takové setkání odmítl. Klaus chce dát sněmovním stranám ještě jeden týden na vyjednávání.

Článek

Jednání s Paroubkem, které by moderoval prezident Klaus, Topolánek odmítl s tím, že pro něj v současnosti nevidí prostor.

Topolánek u prezidenta strávil necelou hodinu, tedy méně než ostatní předsedové. Podle šéfa ODS je to tím, že se s prezidentem stýká častěji. Topolánek zdůraznil, že trojkoalice ODS, KDU-ČSL a zelených zatím není mrtvá, měla by podle něj dostat šanci při hlasování o důvěře.

Podle Topolánka i Klaus stále důvěřuje projektu trojkoalice, byť je již nervózní kvůli zdlouhavému jednání. 

Filipův návrh má podle Topolánka smysl

Šéf ODS prohlásil, že pokládá za smysluplný návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Ten předpokládá zvolení předsedou Sněmovny sociálního demokrata, který by se však zaručil, že v případě dvojnásobného neúspěchu o sestavení vlády by třetí kandidát musel být pověřen sestavením kabinetu vedením všech parlamentních stran. O tomto návrhu strany dopoledne jednaly ve Sněmovně. [celá zpráva]

Podle Topolánka pokládá i Klaus komunistický návrh za přijatelný. Sociálním demokratům se ale nelíbí.

Paroubek u Klause prosazoval úřednickou vládu

Premiér a předseda ČSSD Paroubek navrhl prezidentu Klausovi aby se v jeho přítomnosti uskutečnila schůzka předsedů dvou nejsilnějších stran Sněmovny. Řekl to po více než hodinovém jednání na Hradě.

Paroubek po setkání uvedl, že při jednání s prezidentem opět prosazoval myšlenku úřednické vlády jako řešení patové povolební situace. Zopakoval také svá slova o nutnosti "velkého historického kompromisu". Zároveň prohlásil, že odblokování volby předsedy Sněmovny lze dosáhnout jedině zvolením zástupce ČSSD, a to bez jakýchkoliv podmínek.

Menší strany Paroubkův návrh odmítly

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska je Paroubkova idea úřednické vlády nesmyslná. "Chtít ihned po volbách vládu odborníků je v zásadě nepochopení demokratického systému," řekl Kalousek.

Volební soutěž se podle něj v demokracii vede o ideje, nikoliv o odbornou způsobilost. "Potom nedělejme demokratické volby, ale dělejme konkurzy na ministry financí a ministry životního prostředí, kdo z nich je tím největším odborníkem," dodal.

Šéf Strany zelených Martin Bursík míní, že Paroubek prosazuje úřednickou vládu nominovanou ODS a ČSSD, aby "vygumoval" menší politické strany. Návrh má podle něj umožnit rozdělení moci pouze mezi ČSSD a ODS do předčasných voleb.

"Protože si přejeme, aby v těch předčasných volbách se nám podařilo oblbnout veřejnost tak, že si bude vybírat pouze mezi námi - ODS a ČSSD," interpretoval Bursík Paroubkův návrh. "Je to snaha neustále ořezávat demokracii, jaksi oklešťovat ji a kastrovat, a v podstatě v rozporu s Ústavou," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám