Hlavní obsah

Do MHD v Praze se vrátí roušky, čeká se, až se ochladí

Novinky, jas
Praha

Do celé pražské MHD se podle hygieniků vrátí roušky - čekají jen, až tomu bude nahrávat počasí, tedy až nebude takové horko. V současnosti platí v metropoli povinnost nosit roušku jen v metru.

Článek

Ačkoliv se podle dílčích čtvrtečních údajů zdá, že se podařilo zastavit razantní nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem z uplynulých dní, hygienici s opětovným povinným nošením roušek počítají. Po čtvrtečním jednání bezpečnostní rady hlavního města to uvedla ředitelka krajských hygieniků Zdeňka Jágrová.

„My určitě počítáme s tím, že k tomu přistoupíme i v tramvajích a autobusech hned, jak to klimatická situace dovolí,” uvedla hygienička, podle níž se počty komunitního šíření nákazy stále pohybují kolem úrovně 20 procent veškerých odhalených případů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Roušky jsou podle ní vhodným prostředkem, jak v metropoli zabránit nekontrolovanému šíření, případně rozšíření nákazy mezi rizikové skupiny.

„Počet hlášených onemocnění v minulém týdnu byl velmi vysoký,” konstatovala Jágrová.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

„Je třeba se chovat obezřetně, dodržovat odstup, nosit roušku, obzvlášť pro osoby, které jsou rizikové. Už od 10. července jsme přistoupili k pokynu nošení roušek v metru, následně jsme přistoupili k nošení roušek ve vnitřních prostorách a pokud se v pondělí bude situace vyvíjet nepříznivým směrem, doplníme nošení roušek i v ostatních veřejných prostorách,” uvedla hygienička.

Zástupci Prahy tvrdí, že některá kritéria semaforu, který bude od příštího týdne ukazovat rizika v rámci okresů ČR, jsou subjektivní. S tímto poznatkem hodlají konfrontovat i ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám