Hlavní obsah

Česko se čísly nákazy rychle přiblížilo zemím, před kterými samo varuje

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I bez rekordního úterního přírůstku nakažených koronavirem se situace v ČR za poslední dva týdny radikálně zhoršila. Ačkoliv představitelé vlády tvrdí, že situace je dobrá, počty nových případů na 100 000 obyvatel ukazují, že se postupně blížíme úrovni zemí, do nichž samo Česko nedoporučuje lidem jezdit právě kvůli vysokému riziku nákazy.

Článek

Červené jsou v českém semaforu Španělsko a Rumunsko, důrazně Česko nedoporučuje cesty do Francie.

Při přepočtu nových případů za posledních 14 dní na 100 000 lidí jsou na tom v Evropě hůře než ČR momentálně Španělsko (256), Francie (125), Chorvatsko (93), Rumunsko (85) a Malta (83).

Česká republika má na 100 000 obyvatel 61 nakažených a za sebou rekord, neboť v úterý se nákaza potvrdila u 1164 osob, což je dvojnásobek oproti pondělí (562) a výrazně více než dosavadní rekordní číslo (796). Úterní číslo není v evropské statistice zatím zahrnuto.

Například koncem srpna měla ČR týdenní přírůstek na 100 000 obyvatel necelých 21 případů.

V následující tabulce je uveden počet případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní. Ukazuje, že co se posledního vývoje týče, je Česko šestou nejhorší zemí. Například Švédsko není v tabulce ani uvedeno, protože přírůstky jsou tam malé. Relativně dobře je na tom i Itálie, která na jaře trpěla nejvíce.

Narůstá tak i počet aktivních případů, kterých je momentálně 9272, i hospitalizovaných – 234.

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) zvládá ČR epidemii velmi dobře. Celkový počet nakažených či obětí je v porovnání s jinými zeměmi stále nízký. Číslo je ovšem zkresleno dobrými jarními výsledky, kdy Česko zvládalo situaci nadmíru dobře. Počet úmrtí na milion obyvatel je v ČR například 41, v Německu 112, ve Francii 471, na Slovensku 7.

Měli byste mlčet, reagoval Babiš na kritiku od WHO

Domácí

Ministr dopravy, respektive průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v úterý večer v České televizi tuto tezi zopakoval. „Jsme v top sedmičce na počet úmrtí,“ řekl s tím, že počet úmrtí a počet lidí ve vážném stavu, případně v nemocnici, jsou určujícím kritériem.

Faktem je, že v Německu, které má více než 80 milionů obyvatel, přibylo v úterý 1304 nakažených, v Polsku, které má rovněž násobně větší populaci než ČR, 400 a v Rakousku 520. Slováci v úterý evidovali 91 nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám