Hlavní obsah

Rodná čísla by měla v občankách zůstat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodné číslo pro identifikaci osob by se dál mělo zapisovat do občanského průkazu. Schválila to ve středu vláda. Země přitom před 13 lety schválila předpis, podle něhož zapisování čísel mělo skončit v roce 2025 a rodná čísla měly nahradit identifikátory, z nichž by nešly vyčíst údaje o osobě. Změna ale vyvolala odpor a vláda chce rodná čísla v občankách nechat.

Foto: Ministerstvo vnitra

Ilustrační foto

Článek

„Vypuštěním údaje o rodném čísle z občanských průkazů mělo dojít k postupnému uplatnění principů původního záměru zákona o základních registrech, a měla tím být zahájena identifikace fyzických osob prostřednictvím čísla osobních dokladů, případně klientských identifikátorů, namísto rodných čísel. Rodné číslo však stále plní nezastupitelnou roli, neboť splňuje podmínky pro spolehlivou identifikaci fyzické osoby,“ vysvětlují nutnost změny předkladatelé.

Rodné číslo totiž podle nich slouží jako identifikátor nejen ve vztahu k veřejným orgánům, ale také v rámci soukromoprávních vztahů. „Řada stávajících informačních systémů soukromých subjektů funguje na bázi rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru fyzické osoby a přechod na bezvýznamové identifikátory by znamenal značné investice do těchto informačních systémů,“ stojí v návrhu. Připraveny podle něj nejsou ani některé státní agendy.

Anketa

Vadí vám, že jde z rodného čísla vyčíst údaj o vašem věku a pohlaví?
Nevadí
90,5 %
Vadí, rodná čísla by se měla zrušit.
6,5 %
Vadí, ale ne tolik, aby se systém musel měnit.
3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1900 čtenářů.

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) na jaře útlum používání čísel vysvětloval, později ale uvedl, že z jednání s partnery podle něj vyplynulo, že si změny nikdo nepřeje. „Byly by vynucené zákonem, který před 13 lety nemohl předvídat pokrok v digitální oblasti ani v oblasti identifikace,“ uvedl v červnu Bartoš.

Z průzkumů vyplynulo, že ač jde z rodného čísla vyčíst údaje o věku či pohlaví, drtivé většině lidí jeho používání nevadí.

Bartoš k rodným číslům: Ta částka nesedí. Kolik to bude stát? Nevím

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám