Hlavní obsah

Riziko eboly v Česku není vysoké, ale podcenit nelze

Právo, Václav Pergl

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta se v pondělí snažil uklidnit veřejnost, znepokojenou zprávami o šíření virového onemocnění ebola, které se vyskytuje v Africe. Jak ujistil, v Evropě není nyní zaznamenán ani jediný případ této smrtelné nemoci a riziko jejího zanesení do ČR je opravdu malé.

Foto: Profimedia.cz

Virus eboly. Ilustrační foto

Článek

„Česku nehrozí žádné masivní šíření eboly. Hrozí však možné individuální zavlečení při návratu někoho, kdo byl v dané oblasti v kontaktu s nemocným, ať už jako turista, nebo humanitární pracovník. Stát je na tyto případy už od loňska detailně připraven,“ řekl Právu Valenta. Jak zdůraznil, šíření paniky je neopodstatněné.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti ní žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Ebola se nešíří vzduchem, ale sekrety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na všech letištích i nádražích letáky

Tedy například krví, slinami či potem. Inkubační doba eboly je tři týdny. Pokud tedy pacient přijede do ČR z Afriky, kde se pohyboval poblíž zasažené oblasti, či byl dokonce ve styku s nemocnými, a cítí na sobě příznaky shodné s chřipkou, měl by okamžitě navštívit svého lékaře a se vším ho seznámit.

Podle Valenty stát už loni přijal detailní směrnice, jak postupovat při výskytu vysoce nebezpečné nákazy, do níž spadá i ebola. Ta by se do ČR mohla dostat hlavně přes letiště Václava Havla v Praze, ale také mezinárodní rychlíkové spoje nebo dálkové autobusy, v nichž by cestovali nakažení lidé.

Na všech tuzemských letištích a nádražích budou proto cestujícím v nejbližších dnech k dispozici letáčky s popisem příznaků eboly a radami, na koho se při podezření na nákazu obrátit.

USA vyšlou do Afriky 50 odborníků

„Pokud by se například v letadle objevil pacient s vysokou horečkou a dalšími příznaky podobnými chřipce, což může být projev eboly, povinností kapitána letadla by bylo okamžitě o tom informovat Řízení letového provozu. Po přistání na letišti by takový pacient byl okamžitě izolován a ve speciálním boxu záchrannou službou převezen do pražské Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl Valenta.

Spojené státy vyšlou do západní Afriky kolem 50 expertů, kteří se zapojí do boje proti virovému onemocnění ebola, oznámila včera BBC. Nejnovější nákaza vypukla v únoru v Guineji a rozšířila se i do Sierry Leone a Libérie. Dosud si vyžádala na 730 obětí.

Thomas Frieden, šéf Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, řekl, že američtí odborníci odjedou do 30 dní. Dodal, že recept na zastavení eboly je „stará známá péče o veřejné zdraví“, kdy je třeba najít pacienty, poskytnout jim péči, vyhledat ty, se kterými se stýkali, a šířit mezi veřejností osvětu.

V Africe se nakazili už dva Američané – lékař Kent Brantly (33) je už zpátky v USA na specializované klinice v Atlantě a jeho stav se lepší. Dnes by do USA měla odletět i zdravotnice a misionářka Nancy Writebolová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám