Hlavní obsah

Říha: Ředitel VTÚ nejednal korektně, musel jít

Náměstek ministryně obrany Filip Říha hájí rozhodnutí vedení resortu odvolat ředitele Vojenského technického ústavu (VTÚ) Petra Novotného, o čemž informovalo čtvrteční Právo. Přitom se za odvolaného ředitele postavila více než třetina zaměstnanců VTÚ, podniku se daří a zakázky pro armádu plní bez větších potíží. Důvodem odvolání jsou podle Říhy hlavně nespokojení odboráři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Novotný (vlevo) a Filip Říha letos v červnu na setkání při příležitosti 100. výročí založení Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany, jehož nástupnickou organizací je VTÚ.

Článek

Ředitel Novotný podle obrany nekomunikoval se zaměstnanci a odbory. Tento důvod odmítl on sám a v petici i třetina zaměstnanců ústavu. Vypadá to, že šlo jen o zástupný důvod. Jaký byl skutečný?

Určitě to nebyl zástupný problém. Odbory odštěpných závodů mě už dvakrát žádaly o schůzku, protože podle nich vedení podniku – a nešlo jen o ředitele Novotného – dostatečně neřešilo jejich problémy. Přistupoval jsem k tomu obezřetně, a proto jsem navštívil všechny tři odštěpné závody a sešel jsem se se všemi odboráři, abych si vyslechl od více lidí, v čem je problém. A to, co jsem slyšel, potvrdilo, že výhrady proti vedení podniku jsou skutečné.

Ředitelé VTÚ si pletli pojmy ze zákoníku práce, říká odborář

Domácí

A na co si odboráři stěžovali?

Ve Slavičíně si stěžovali na své přímé nadřízené, že s nimi nejednali o jejich nárocích na zvyšování platů. Problémy byly podle nich už za covidu, kvůli nároku na práci na home office. Zástupkyně odborové organizace žádala např. o schůzku ředitele Novotného tři a půl měsíce.

Nemůže to být jen o hospodářských číslech, ale hlavně o lidech, aby byli v podniku spokojení

Nejhůř se podle našeho zjištění chovalo vedení ve Vyškově, kdy jednoznačně porušovalo pravidla vyjednávání v rámci kolektivní smlouvy. Například jednostranně ohlásilo celozávodní dovolenou, i když by to mělo s odbory projednat.

Ředitel Novotný byl také nekonzistentní, protože odborům přislíbil, že zvedne platy, ale ředitelé odštěpných závodů s tím nesouhlasili, a ředitel Novotný to ale nezařídil. To jsou věci, které jsme nemohli akceptovat, protože jde o manažerské selhání.

Řešili jste to přímo s ním?

Ano, jednoznačně jsem mu říkal, že jsou to pro mě alarmující zjištění a že nechápu, jak je možná taková nespokojenost, a že to vypadá, že o těch problémech v Praze ani neví nebo se o ně nezajímá.

To je ale v přímém kontrastu s tím, že se za Novotného, jak ve čtvrtek informovalo Právo, postavila více než třetina zaměstnanců celého ústavu.

Ale řadoví zaměstnanci nevidí šíři propojenosti toho problému. Chápu, že u části zaměstnanců má ředitel Novotný podporu, a nechtěl bych říct, že by neodvedl dobrou práci, protože dokončil kvalitně několik projektů. Ale to nemění nic na tom, že neviděl šíři svého manažerského pochybení a neudělal si čas, aby problémy odborů řešil.

Černochová vyhodila šéfa VTÚ, zaměstnanci se bouří

Domácí

To znamená, že když teď odbory řeknou, že se jim nelíbí ředitel státního podniku, tak ho ministerstvo odvolá?

Určitě to neznamená, že musíme přistoupit na veškeré požadavky odborů a že si mohou diktovat, co chtějí, ale ta jednání musejí probíhat korektně a pravidelně a je potřeba problémy odborů řešit.

A kdy jste byl v těch závodech?

Je to dva tři týdny.

To jste řediteli Novotnému nedali šanci, aby to napravil, a hned jste ho vyhodili?

On měl šanci to řešit, když ho na problémy upozorňovaly odbory. Mě na problémy upozornily už v dubnu. Pro mě bylo alarmující, že s těmi informacemi nepracoval. A nejde jen o toto, dlouhodobě jsem vedení podniku upozorňoval, že málo podporují vědu a výzkum a nežádají u Technologické agentury ČR o granty a o projekty.

Ústav má plnit hlavně požadavky armády, ty také neplnil?

Jak které. Také armáda upozorňovala, že strategická komunikace nebyla ideální.

Nedodávali včas a v požadované kvalitě?

Nebylo by fér toto říkat, možná jeden dílčí termín nesplnili. Ale šlo hlavně o špatnou komunikaci.

A proč byla odvolána obchodně-technická ředitelka Jitka Čapková?

Protože neměla výsledky. Většinu projektů získávala divize VTÚL v Praze a je potřeba, aby ty strategické zakázky šly i do dalších odštěpených závodů ve Vyškově a Slavičíně. A od nich jsme měli na její práci výhrady.

Podle mých informací ministerstvo chtělo po řediteli Novotném, aby Čapkovou odvolal, on to odmítl, protože řešila řadu důležitých projektů, tak byl vyhozen on.

Já jsem nikdy nic takového panu Novotnému neřekl.

Moc jste mě nepřesvědčil, že říkáte skutečný důvod. Podnik plní plán, hospodářské výsledky rostou rok od roku, ale vedení podniku je vyhozeno, protože špatně komunikuje se zaměstnanci. Ti to navíc v petici odmítli.

Nemůže to být jen o hospodářských číslech, jen aby podnik dodal správně a dobře zhotovené vozidlo, ale je to o lidech, aby byli v podniku spokojení, aby je někdo vyslechl. A jak jsem říkal, vedení špatně komunikovalo i s armádou a málo se staralo o vědu a výzkum.

Kdo ústav nyní povede?

Teď byl pověřen ředitel Tomolya, což byl ředitel divize VTÚL. Teď se musí situace nejdříve zklidnit, a teprve pak budeme dělat další kroky.

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám