Hlavní obsah

Ředitelé VTÚ si pletli pojmy ze zákoníku práce, říká odborář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři hájí rozhodnutí ministerstva obrany odvolat ředitele Vojenského technického ústavu (VTÚ) Petra Novotného. Předseda Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády Michal Petrovka řekl Právu, že vztahy mezi odboráři a vedením VTÚ byly delší dobu napjaté a že mezi nimi vázla komunikace.

Foto: Mapy.cz

Vojenský technický ústav, divize Vyškov

Článek

„Nechci spekulovat, jestli to byl hlavní důvod odvolání, ale mohu říci, že komunikace mezi vedením podniků a odbory nebyla taková, jaká by měla být,“ poznamenal Petrovka. Dodal, že s náměstkem ministryně obrany Filipem Říhou, který má státní podniky na starosti, navštívil před několika týdny všechny tři divize VTÚ.

Nejvypjatější situace byla podle Petrovky v divizi Vyškov. „Tam padala hodně silná slova ze strany bývalého ředitele, který nakonec rezignoval sám,“ uvedl Petrovka. Měl na mysli ředitele Jána Gurníka, který po odvolání Novotného sám z funkce odešel. Petrovka připouští, že problémy mezi řediteli a odboráři jsou běžné. „Ale ve VTÚ si někteří ředitelé včetně generálního ředitele pletli pojmy ze zákoníku práce, například rozdíl mezi projednávat a informovat,“ uvedl odborář.

Černochová vyhodila šéfa VTÚ, zaměstnanci se bouří

Domácí

Nikdo si nestěžoval, hájí se Novotný

Odborové organizace by podle něj měly automaticky dostávat informace například o vývoji zaměstnanosti, o hospodaření podniku a o tom, jaké má vedení vize. „To se ve VTÚ nedělo, a odborové organizace dokonce musely žádat o termíny vyjednávání, což by jim mělo vedení podniků dávat automaticky,“ dodal.

Odvolaný ředitel Novotný se hájí, že skoro dva roky, co byl ve vedení VTÚ, si nikdy žádný zaměstnanec nebo odborář nestěžoval, jak s nimi komunikuje. Právu řekl, že s odboráři pravidelně jednal, v poslední době např. o zvýšení platů.

Podle Petrovky nebyl problém s vyjednáváním platů, ale s tím, že ředitelé s odboráři nekomunikovali. „Co se zvyšování platů týče, tak chápeme, že jsou v dnešní době ředitelé pod tlakem, protože ceny energií drtí všechny. Jak dopadne kolektivní vyjednávání o navýšení mezd, se uvidí až příští týden,“ dodal odborář.

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám