Hlavní obsah

Rakušanova strategie může narazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve strategii, jak zaujmout voliče, se ministr vnitra a lídr STAN Vít Rakušan chová, jako by se inspiroval u Andreje Babiše (ANO). Je možné, že se mu podaří vytvořit u vládních voličů dojem, že jsou Starostové jediná strana, která ve vládě nezapomněla, jak s lidmi mluvit, ale může i tvrdě narazit. Chováním totiž oslabuje premiéra Petra Fialu (ODS).

Foto: Facebook/Vít Rakušan

Vít Rakušan na debatě Bez cenzury v Karviné

Článek

„Kampaň STAN vyvolává mezi politickými stranami napětí, které jsem dlouho neviděl,“ hodnotí Rakušanovy diskuse v regionech marketingový expert Karel Pluhař, který svého času pracoval i pro ČSSD.

Rakušan má za sebou dvě „hospodské“ diskuse s občany v Karviné a v Sokolově, do konce března jej čeká dalších šest štací, mimo jiné v Mostě, Vyškově, Ústí nad Labem nebo v Havířově.

Vyhrocenými debatami se Rakušan nesnaží oslovit místní občany, ale vybudovat si publikum na sociálních sítích, kde se jejich záznam posléze šíří. To je podle Pluhaře správná cesta, rozpaky však může vyvolat jeho snaha přitáhnout nespokojené vládní voliče útoky na Fialu. Předseda vlády mu k tomu sice dává prostor, když ministra vnitra moc neusměrňuje, voličům to však může připadat jako podraz.

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Domácí

„První Rakušanova debata překvapila silnými emocemi a neuhlazeným stylem, který nelze dlouhodobě udržet. Teď se zdá, že komunikace spoléhá víc na vynášení nápadů z jednání vlády a vytváření novinových titulků. Není to nic nového, na tuto strategii spoléhal dlouhé roky Andrej Babiš,“ míní Pluhař.

Rakušan vsadil svou důvěryhodnost

Připomněl tak éru Babišových začátků v politice, kdy po volbách v roce 2013 seděl v koaliční vládě s ČSSD Bohuslava Sobotky, soustavně ji ale celé čtyři roky okopával. Babišovi se taktika vyplatila, v roce 2017 volby vyhrál. Není však zdaleka jisté, že tentýž efekt bude mít taková strategie i u Rakušana, jehož STAN se pohybuje v preferencích okolo sedmi procent.

„Pokud by Vít Rakušan v takto nastavené kampani pokračoval, určitě bude výrazně více vidět. Ale za cenu, že ohrozí svoji důvěryhodnost u koaličních partnerů i voličů,“ myslí si Pluhař.

Další věc je, že voliči vlády nejsou stejná skupina jako voliči ANO, a tudíž na ně nemusí platit podobné postupy. „Zatím největším přešlapem kampaně byly myšlenky o zestátnění ČEZ, což způsobilo na pražské burze výkyv cen. Rakušan měl štěstí, že akcie mírně posílily. Pokud by poklesly, okamžitě by čelil velké ostudě,“ poznamenal.

KOMENTÁŘ: Pistolník Rakušan pálí bez rozmyslu – Alex Švamberk

Komentáře

Ministr vnitra teď podle něj bude muset v kampani najít své hranice, kam až vůči partnerům v koalici může zajít.

Podobně nahlíží na konání Rakušana i politolog Jan Bureš. „Voliči vládní koalice, kteří nejsou spokojeni s vládou, mohou pozitivně vnímat, že někdo začíná konečně veřejně říkat, že to kabinet dělá blbě a je potřeba to dělat jinak. Ale úplně stejně to můžou vnímat jako podrážení vlády,“ míní.

Rakušanův plán navíc dává tušit, že se ministr spoléhá na to, že vláda chyby dělat nepřestane a on tak bude mít nekončící materiál pro své hospodské show.

„Je to připravená profesionální kampaň, je za tím promyšlený plán, není to spontánní reakce lidí ze STAN, je to kampaň, kterou připravili marketéři. Jako voliče mě to nepřesvědčuje o tom, že mu mám věřit. Dosud mlčel a dělal politiku koaliční vlády, a když se průzkumy ukázaly, že s vládou roste nespokojenost, tak zadal marketérům úkol, ať mu připraví kampaň, jak se od toho distancovat,“ dodal Bureš.

Ve STAN má podporu

Zdvižené obočí vyvolalo počínání šéfa STAN i ve vládní koalici. Hnutí, které i přes své problémy s kauzou Dozimetr, kvůli níž skončil jako první ministr školství Petr Gazdík (STAN), nečelilo od svých partnerů mediální kritice, náhle samo začalo problémy vytvářet a ohrožovat koaliční vztahy. Přesto se však podle politického harcovníka a šéfa poslaneckého klubu ODS Marka Bendy nejedná o nic dramatického.

„Už jsem zažil koalic poměrně hodně a jsem stále příjemně překvapen, že tato i po dvou letech funguje překvapivě dobře,“ poznamenal. „Samozřejmě, že když máme tento rok dvoje volby, ve kterých všechny vládní strany kandidují, tak k nějakým třenicím dojde,“ dodal.

A zatímco vládní strany nyní s napětím čekají, co dalšího vytáhne Rakušan z rukávu na příští debatě 12. února v Mostě, ve STAN jsou z průběhu debat v regionech nadšení. „Vít Rakušan je lídr par excellence,“ pochválil svého šéfa místopředseda hnutí Lukáš Vlček. Podle něj by si koaliční partneři nyní na nový styl STAN měli zvyknout. „Je to naše DNA, vrátili jsme se k tomu. Naše hnutí vyrostlo na debatách s občany,“ míní.

Stejně tak vyhovuje kampaň i lídrovi STAN do Evropského parlamentu Janu Farskému. „Je to nové, ale nutné. Nelze se bavit jen s těmi, kdo nám fandí. To pak ztrácíme kontakt s realitou,“ podotkl.

„Ženská, mlčte!“ Lidé na debatě s Rakušanem hulákali na ministra i po sobě

Domácí

Reklama

Související články

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Kampaň hnutí STAN, ve které ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) debatuje s občany v regionech, začíná dopalovat jeho koaliční spojence. Rakušan je popudil svými...

Výběr článků

Načítám