Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pistolník Rakušan pálí bez rozmyslu – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté co ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí v Sokolově řekl, že vláda ještě do konce volebního období plánuje stoprocentní ovládnutí ČEZ, je už jasné, proč se jeho výjezdy jmenují Bez cenzury. To nemělo zaznít, ať je to pravda, nebo ne. Ministr působí jako pistolník z Divokého západu, který sice netasí bleskově kolty, ale rychleji mluví, než myslí.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Význam spanilých jízd Víta Rakušana do regionů, kde vládu občané zrovna nemilují, mně stejně jako mnoha jiným zůstává utajen. Pochybuji, že by kteréhokoli z návštěvníků akcí přesvědčil, aby ve volbách dal hlas STAN. Jaký to může mít dopad na sociálních sítích, nedokážu odhadnout, ale mám pocit, že ani na nich nezíská mnoho nových příznivců. Že přesvědčuje už přesvědčené. Působí jako vejtaha, mladá puška, která se snaží ukázat, že má na to vstoupit do saloonu plného nespokojených občanů.

To se mu nesporně daří. Sice tam má ochranku, takže mu až takové riziko nehrozí, ale zvládnout všechny ty nenávistné výroky vyžaduje nervy jak špagáty, které musí mít každý pistolník.

Jenomže sokolovský výrok byl za hranou. Rakušan mluvil o vyplacení minoritních akcionářů z polostátní firmy. Byť to rychle popřel, každý ví, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Samotné vytlačení minoritních akcionářů nezákonné není, jenomže ČEZ je kótovaný na burze a takovýto výrok může ovlivnit cenu akcií. To se docela přísně reguluje a trestá, i když by se u něj asi úmysl neprokázal.

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Domácí

Omlouvat se, že „nesprávnou informaci uvedl v zápalu debaty“, působí hodně hloupě. Přeřeknout se může každý, z podcastu vím, jak je to lehké, jenomže otázka byla položena tak, že na ni byla odpověď buď ano, nebo ne.

Navíc to nebylo poprvé, kdy Rakušan mluvil víc a dřív, než by bylo radno. Loni v červenci prozradil, že Česká republika prověří, zda zařadit zetě ruského zbrojaře Borise Obonosova Rostislava Zorikova na český sankční seznam. To se dopředu neprozrazuje, i když se v médiích zmiňovalo, co všechno u nás Obonosovův zeť vlastní, a dalo se čekat, že na sankční seznam bude zařazen.

Rakušan vytroubil tajně chystané sankce na rodinu ruského zbrojaře. Dal mu tím čas

Domácí

Činy odvážných ostrostřelců včetně těch s ostrým jazykem poutají přirozeně pozornost, přinášejí popularitu, což se ve volbách hodí. Ministr vnitra by však neměl ohrožovat prosazení sankcí nebo ovlivňovat hodnotu akcií takto velkého podniku.

Ne nadarmo se říká třikrát a dost. Teď je jen otázka, jestli za první nepřijatelný přešlap považovat už vyvěšení plachty s Putinem v pytli mezi českou a ukrajinskou vlajkou na budově ministerstva vnitra…

Vzhledem k závažnosti tématu bych ze strany premiéra přes potřebu udržet koalici čekal přece jen ráznější reakci než postesknutí „bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali“. Připomíná to reakci zoufalé učitelky, která hrozí prstem a říká ty ty ty partě fotbalových rowdies řádících po porážce v ulicích nebo desperátům ženoucím se městečkem na Divokém západě.

Na budově ministerstva vnitra visí vedle vlajek ČR a Ukrajiny i Putin

Domácí

Výběr článků

Načítám