Hlavní obsah

Rakušanova kampaň otřásá koalicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaň hnutí STAN, ve které ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) debatuje s občany v regionech, začíná dopalovat jeho koaliční spojence. Rakušan je popudil svými výroky o zestátnění ČEZ, ale i slibem zvýšit platy policistů a hasičů od října o 10 procent. Nic z toho podle zástupců vládních stran není dohodnuto.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Debata Bez cenzury v Sokolově. Na snímku Vít Rakušan

Článek

V rozjeté pondělní debatě v Sokolově Rakušan řekl, že vláda Petra Fialy (ODS) jedná o vyplacení minoritních akcionářů ČEZ, za pár hodin svá slova dementoval na sociální síti X. Vyjádření si vysloužilo i reakci premiéra Petra Fialy (ODS), který vzkázal, že by se koaliční spojenci neměli vzájemně překvapovat.

Místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček se však do ministra pustil ostřeji. „Informovat o plánech či záměrech vlády ohledně strategické společnosti ČEZ obchodované na burze jen tak mimochodem na setkání s občany u piva nepovažuji za profesionální a šťastný způsob realizace hospodářské či energetické politiky,“ napsal Novinkám.

„Obecně doufám, že si všichni koaliční partneři včetně STAN uvědomí, že součinnost a minimum konfliktů v rámci koalice mají pozitivní vliv na akceschopnost vlády, což má vyšší cenu než PR body pro jednotlivce,“ dodal.

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Domácí

Za „nerozumné a neodpovědné“ označil slova ministra vnitra poslanec za TOP 09 Jiří Slavík. „Může to poškodit stát. Taková slova pan ministr neměl pouštět na veřejnost,“ dodal.

Proč přidat policistům a ne úředníkům?

Silných slov však v Rakušanově diskusi s občany padalo víc. Nezapadl ani slib ministra prosadit ve vládě zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby od října o 10 procent. Vrátit chce také policistům příspěvek na stravování, změnit chce i podmínky Fondu kulturních a sociálních potřeb, aby 50 procent z něj nemuselo plynout na důchodové připojištění.

V koalici se sice jedná o tom, že se letošní rozpočet otevře a o tři miliardy korun víc půjde na „vnitřní bezpečnost“, ovšem nic z toho, o čem hovořil Rakušan, ještě není domluveno. „Pokud podobné požadavky vznesou všichni ministři, tak se nám rozpočet rozklíží,“ varoval Slavík.

Neexistuje podle něj důvod, proč by mělo být přilepšeno zrovna hasičům a policistům a ne dalším státním zaměstnancům. „Nepovažuji to za rozumné říkat, pokud to nemá pan ministr projednáno ve vládě,“ poznamenal.

„S koalicí to otřásá“

Podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Aleše Dufka by si měl dát Rakušan pozor na to, co jeho kampaň dělá se stabilitou vlády. „S koalicí to otřásá,“ podotkl. „Je rozdíl takovou kampaň dělat tři měsíce před parlamentními volbami, kdy už vládní koalice ‚dojíždí‘, a je rozdíl to dělat v polovině volebního období, kdy svým chováním fungování koalice určitě neulehčí,“ řekl Novinkám a Právu.

Předseda pirátského klubu poslanců Jakub Michálek míní, že Rakušan by měl věci nejdříve projednat v koalici, než je vypustí na veřejnost. „Celá kampaň STAN je na úkor vládních partnerů. Zřejmě má vylepšit pošramocenou reputaci STAN po kauze Dozimetr,“ míní.

S nápadem, aby se přidávalo zrovna policistům a hasičům, nesouhlasí. „Je tu mnoho profesí, kterým platy nerostou. Proč by se měla vybrat jen jedna skupina zaměstnanců?“ poznamenal.

Debata s Vítem RakušanemVideo: Klára Mrázová, Novinky

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) připustil, že se v koalici jedná o změnách v rozpočtu, Piráti však prosazují víc peněz na vzdělávání, digitalizaci a rozvoj regionů. „Jako vláda jsme se občanům zavázali, že pro nás tyto oblasti budou jednou z hlavních priorit. Krom vzletných vět to musíme dokazovat i reálnými kroky,“ míní.

Svého šéfa se však zastal poslanec a místopředseda STAN Lukáš Vlček. „Já si nemyslím, že bychom v tomto měli něco korigovat. Jsme v argumentaci konstantní. Upozorňujeme, že pokud se nám nepodaří lidi zaplatit, můžeme mít reálný problém,“ uzavřel.

„Ženská, mlčte!“ Lidé na debatě s Rakušanem hulákali na ministra i po sobě

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám