Hlavní obsah

„Ženská, mlčte!“ Lidé na debatě s Rakušanem hulákali na ministra i po sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se vydal na další Debatu bez cenzury. V pondělí zavítal do Sokolova v Karlovarském kraji. Debata trvala přes dvě hodiny a byla bouřlivá. Lidé byli ve varu a křičeli na ministra i po sobě navzájem.

Vít RakušanVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

„Co uděláte pro Sokolov? Co konkrétně uděláte pro nás?“ křičela na Rakušana jedna ze žen.

„Ženská, mlčte, nechte ho domluvit,“ pokusil se ji umlčet muž, který seděl opodál. „Držte hubu,“ křičel na muže další návštěvník.

Lidé po sobě hulákají i v případě, kdy je otázka na ministra dlouhá. „Zkraťte to!“ křičeli. Někteří účastníci dokonce hvízdali, aby podpořili názor jedné z debatujících stran.

Debata s Vítem RakušanemVideo: Klára Mrázová, Novinky

Ženu z romského etnika zajímala pozice ukrajinských uprchlíků a jejich pobírání sociálních dávek. Otázku ovšem položila velmi nevybíravými slovy. Ukrajinců se týkaly i další dotazy, došlo i na téma vraždy na pražské filozofické fakultě.

Jste nacista? zeptal se ministra muž

Lidé nadávají, že kapacita sálu je omezená. Vyzvali ministra, aby šel ven mezi ostatní čekající. „Bojíte se,“ dodal skandující dav.

„To, co předvádíte, vaše vláda, je národní katastrofou,“ prohlásil posléze účastník debaty Jiří Černohorský. Pro něho je naprosto neslýchané, co se děje v České republice. Nelíbí se mu valorizace důchodů ani přístup naší země k Ukrajině. Podle něj je Volodomyr Zelenskyj nacista. Dotazoval se, zda jsou premiér a sám Rakušan také nacisté.

Atmosféra v sále se v průběhu debaty podle zpravodajky Novinek zhoršuje.

Lidé začali skandovat: „Demisi, demisi.“ Rakušan odpověděl, že vláda odejde až po volbách.

Jste zaplacený, pokřikovali na studenta

Slova se ujal i student místního gymnázia. Zkritizoval přístup některých zúčastněných. „Takto slušná debata opravdu nevypadá,“ podotkl středoškolák. Pochválil ministra za perfektní zvládnutí situace při střelbě na pražské filozofické fakultě, zapojení složek integrovaného záchranného systému i komunikace ministerstva vnitra. „Kolik ti zaplatili?“ nařkl gymnazistu dav. Studenta se záhy zastal Rakušan.

Foto: Klára Mrázová

Lidé v Sokolově přišli debatovat s ministrem vnitra Vítem Rakušanem.

Otázky se znovu stáčely k pomoci Ukrajině. „Sedmdesát procent občanů České republiky pomohlo na začátku války Ukrajincům. Jsem na to hrdý,“ zdůraznil ministr. A doplnil, že pokud by u nás vypukla válka, svou ženu a své děti by také poslal do bezpečí. Někteří následně nazvali Rakušana vlastizrádcem.

Bouřlivá byla už první debata

Policisté v Sokolově posílili hlídky. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) předem vyzýval obyvatele ke slušnosti. „Prosím všechny zúčastněné, aby zachovali elementární pravidla slušného chování a věcné diskuse,“ sdělil Kulhánek, který se debaty také účastnil.

Na Sokolovsku je nejvyšší míra nezaměstnanosti v kraji. Podíl osob bez práce činil koncem loňského roku 5,33 procenta. Město opakovaně muselo řešit obchod s chudobou. Velkým tématem je také budoucnost spojená se Sokolovskou uhelnou.

Starosta města Petr Kubis (ANO) zalitoval, že ministr se s ním před debatou nesešel, ale zamířil rovnou za občany. Sám Kubis ale schůzku neinicioval.

První Rakušanova zastávka v Karviné minulé pondělí byla bouřlivá, účastníci debaty na ministra křičeli a nadávali mu. Většinou ho nenechali ani domluvit.

Neříkejte nám tady „v Karviný“. Ministr Rakušan dostal na debatě v místní pivnici vynadáno

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám