Hlavní obsah

„Pánové, tohle nebylo dobrý“. Rakušan to schytává za video kritizující vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pánové, tohle nebylo dobrý, lidi vůbec nerozumí tomu, co děláme, upozorňuje ve svém novém videu ministr vnitra, první vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan. Ten si zároveň neodpustil kritiku vlády. Podle něj zbytečně taktizuje a hraje při zdi. Za video ale schytal kritiku od svých koaličních partnerů.

Foto: Twitter/Vít Rakušan

Nové video Víta Rakušana, ve kterém zve na debaty

Článek

„Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy. Je nejvyšší čas to změnit a vrátit se k tomu, proč jsme to vůbec začali dělat,“ kritizuje ve videu z volejbalové šatny Rakušan.

Ten zároveň slibuje, že „to“ řekne i premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné,“ apeluje první vicepremiér.

Jeho video vzbudilo na sociálních sítích vlnu kritiky. Novinky se proto zeptaly předsedů ostatních koaličních stran, co na ně říkají.

„S obsahem videa nesouhlasím,“ zdůraznil redakci šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Vláda podle něj udělala „celou řadu velmi důležitých, odvážných a správných rozhodnutí v posledních dvou těžkých letech, která nejsou populární, ale byla naprosto zásadní pro naši bezpečnost, energetickou soběstačnost, rozpočtovou zodpovědnost, důchodovou reformu, digitalizaci a významná pro sociální opatření“.

Rebelie u lidovců: Jihočeši požadují co nejrychleji sjezd strany

Domácí

„Nevím, zda takové výhrady řekl Vít Rakušan do očí předem premiérovi. Pokud ne, pak to považuji za nefér,“ kroutil hlavou Jurečka.

Podobně s videem nesouhlasí ani předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Vnímám kriticky vyznění, že kompromisy a dohody jsou v politice něco špatného a neměli bychom je nikdy dělat. Známe mnoho příkladů z minulosti i současnosti, jak to dopadá, když lidé domluvy nejsou schopni, a místo toho nastupuje politika osočování, sporů, a v tom nejhorším případě urážek,“ upozornila pro Novinky.

Zároveň připomněla, že právě to na Slovensku vedlo k rozpadu demokratické koalice a „pomohlo k návratu problematických osob k moci“. „Domnívám se proto, že tento styl komunikace není v zájmu občanů, protože by z ní těžili zejména populisté a extrémisté,“ zdůraznila Pekarová Adamová.

Připustila ale, že je věcí hnutí STAN, jakým stylem vede kampaň a komunikuje se svými voliči. „Zaznamenala jsem k videu dost kritických reakcí a sami si budou muset vyhodnotit, jestli jim zrovna tohle přináší úspěch,“ podotkla.

Opatrněji video komentoval šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „To je opravdu na uvážení marketingovému týmu STAN,“ řekl na dotaz, zda je vhodné, aby první vicepremiér taková videa točil.

„Za sebe budu rád, pokud budou Starostové odvážnější nejen v silných prohlášeních do médií, ale hlavně při reálných jednáních, kde se doposud vůči problematickým návrhům vymezovali primárně pouze Piráti. V takových chvílích také samozřejmě vždy předkládáme i alternativní lepší řešení a uvítám jejich podporu ze strany Starostů. Ostatně máme společný volební program, ke kterému jsme se lidem zavázali,“ upozornil Bartoš.

Fiala: Výhrady řešme na koaličních jednáních

Premiér Petr Fiala (ODS) k tomu Novinkám vzkázal, že „považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisů a vzájemné dohody za jedinou možnou“.

„Zároveň je premiér přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ zdůraznil redakci mluvčí vlády Václav Smolka.

Pirát Peksa: Vláda není „tím pánem“ řízena dobře. Měli bychom být asertivnější

Domácí

Místopředseda ODS Martin Kupka k videu pouze řekl, že je to kampaň hnutí STAN. „Nechci to podrobněji komentovat,“ dodal.

Některé jejich stranické kolegy ale video pohoršilo. „Škoda že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ rozhořčila se na sociální síti X například europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

„Myslela jsem si, že mě v politice už nic nepřekvapí, ale považte: kauzy, které by ostatní politiky stály jejich kariéru, podivní sponzoři, neschopní ministři, ambiciózní pan Síkela, neustále sílící ‚antiRakušan‘ frakce ve STAN… a takto bych mohla pokračovat ještě dlouho. Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ vzkázala na sítích i zastupitelka Prahy z ODS Alexandra Udženija.

„Nahrává akorát populistům“

Kritikou nešetřili ani někteří další zástupci ostatních stran vládní koalice. „Osobně mě mrzí, že pan Rakušan prostřednictvím marketingového videa ze šatny ve snaze získat pro své hnutí pár hlasů navíc nabourává důvěru ve vládu tvrzením, že již nebude dělat kompromisy,“ řekl Novinkám poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Ten zároveň zdůraznil, že kompromis je základním předpokladem koaličního vládnutí. „Křečovitý výstup pana Rakušana, myslím, nahrává tak akorát populistům,“ kroutil hlavou.

„Vítku, kdybyste raději komunikoval s koaličními partnery a odpovídal jim na zprávy než se ztrapňoval videem,“ vzkázal na sítích Rakušanovi lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Mně to přišlo tak, že si videem sypou popel na hlavu, že mohli být aktivnější,“ komentoval video hnutí STAN i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Nebyl to útok na premiéra“

Rakušan chtěl videem upozornit na nové debaty hnutí STAN, které nazval „Debaty bez cenzury“. Chce, aby mu tam lidé přišli sdělit kritiku.

„Nebyl to útok na premiéra, hovořil jsem s ním. Byl to úkaz naší vlastní sebereflexe,“ komentoval video v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Vláda Petra Fialy je v polovině svého mandátu. Podle posledních průzkumů není u lidí příliš oblíbená, dokonce se řadí mezi vlády s nejnižší důvěrou. Podle některých komentátorů je to ale v polovině volebního období normální.

Fialova vláda je ve svém poločase na stejném dně jako neoblíbený Nečasův kabinet

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám