Hlavní obsah

Rakušan: Unie nám s uprchlíky pomůže dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migrační pakt podepsaný v Lucemburku nezavádí pro Česko povinné kvóty pro přijetí uprchlíků ani solidární příspěvek do migračního fondu. Řekl to v úterý na dotazy Práva mi­nistr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Česku se podle něho před podpisem dohody mezi ministry vnitra EU podařilo vyjednat výjimku pro země zasažené ukrajinskou migrační krizí. Ty nebudou muset zatím platit.

„V současné době je ČR zproštěna povinnosti platit solidární příspěvek ostatním státům. Považuji to za skvělý výsledek,“ řekl v úterý Rakušan, který to pak vysvětloval i na středečním jednání Sněmovny o migraci, které prosadila opozice.

Opozice grilovala Rakušana kvůli migrační reformě EU

Domácí

Můžete tedy veřejnost ujistit, že Česko nebude muset akceptovat relokační kvóty?

Návrh žádné povinné přerozdělování uprchlíků neobsahuje. Dohoda umožní každé zemi, aby se sama rozhodla, jak se chce na celoevropském řešení migrace podílet.

Země vystavené migračnímu tlaku nemusejí přispívat po celou dobu trvání této situace. Dokud v Česku bude vysoký počet lidí z Ukrajiny (nyní přes 300 tisíc), kteří získali dočasnou ochranu, bude platit i výjimka z přispívání do společného rozpočtu na řešení migrace.

Sněmovna opakovaně přijala od roku 2015 do současnosti několik usnesení, v nichž zavázala vládu, aby neakceptovala zavádění trvalých mechanismů přemisťování migrantů na základě povinných redistribučních klíčů, tzv. kvót. Vlády ČR v letech 2015 až 2023 vždy postupovaly v souladu s touto pozicí – a naše vláda samozřejmě také.

V tuto chvíli jde o návrh, který ještě musí schválit Evropský parlament. Nicméně v podobě povinné solidarity jsme vyjednali férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Česká republika už navíc tuto solidaritu realizuje v praxi prostřednictvím svých programů MEDEVAC a Pomoc na místě.

V Česku zůstalo 326 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, dvě třetiny jsou ženy

Domácí

Jak dlouho výjimka pro Česko neplatit solidární příspěvek potrvá? Co se stane, až skončí?

Tento stav se určitě krátkodobě nezmění a určitě to bude po dobu trvání dočasné ochrany pro ukrajinské migranty, která se zřejmě ještě prodlouží. Můj odhad je, že tato výjimka pro ČR bude platit minimálně dva tři roky. Pokud bude dál na našem území velký počet migrantů z Ukrajiny, může platit dokonce i potom.

Naopak až zjistíme a dohodneme se, což na evropské úrovni zatím dohodnuto není, v jakém režimu po skončení dočasné ochrany budou Ukrajinci pobývat na území EU, potom se může stát, že budou v azylovém mechanismu a ČR může být konzumentem peněz z evropského migračního fondu.

Takže bychom mohli dostávat za Ukrajince peníze z eurofondu? Opozice tvrdí, že si všechno Česko platí samo.

Prosím, zastavme fámy, zastavme lži Andreje Babiše, který říká, že jsme nedostali za Ukrajinu ani korunu. Za ministerstvo vnitra jsme dostali 1,3 miliardy korun na to, abychom zvládali ukrajinskou krizi, na vybudování krizové infrastruktury. Neznám čísla za celou republiku, rád je zjistím. Ano, paralelně jsme zahájili s Evropskou komisí vyjednávání o další fázi subvence finančních dotací pro státy zvláště zasažené ukrajinskou migrační krizí. Takže si troufám říci, že do léta budeme mít první rámec a na podzim by ty peníze mohly být v ČR.

Ukrajinci v Polsku vydělávají málo, vrátit se jich chce ale menšina

Evropa

Co říkáte na to, že migrační pakt nepodepsaly Polsko a Maďarsko?

Maďarský komentář byl jednoduchý: My jsme investovali do ochrany hranic, my jsme investovali do plotů. Zaplaťte nám, Evropská unie, ploty a pak se bavme o solidaritě.

Argument Polska byl zajímavý. Na začátku byl, že mají na svém území velký počet Ukrajinců a že nebudou platit solidární příspěvek. Potom se ovšem Poláci neúčastnili debat, kterých jsem se účastnil já o vyjednávání výjimky. Na svém postoji bez vysvětlení už nic nezměnili ani v odpoledním hlasování.

Nicméně přes den se právě povedlo vyjednat, že solidární příspěvek neplatíme. Týká se to zvláště postižených zemí ukrajinskou krizí – Česka, Polska a Pobaltí. Tedy států, které mají přes dvě procenta migrantů na svém území, my dokonce přes tři procenta.

Co říkáte na kritiku opozice, že jste migrační pakt schválili za jejími zády, bez projednání ve Sněmovně? Její lídři Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD) hovoří o vlastizradě.

Už mám dost vyvolávání příkopů a nenávisti ve společnosti. Andrej Babiš už jednou na migranty vyhrál volby, pokouší se o to podruhé. Je to nezodpovědné, ubohé a výrazy o vlastizradě ať si pánové nechají pro sebe a pro své konání, které dlouhodobě v českém prostoru projevují vůči mnohým tématům.

Je to vyvolávání nenávisti na tématu, které je zbytečné, protože relokační kvóty nejsou a solidární příspěvek neplatíme. Měl jsem plný mandát vlády ČR. Vyjednávací pozici jsem z Lucemburku několikrát konzultoval s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Poláci už nechtějí ukrajinským uprchlíkům tolik pomáhat

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám