Hlavní obsah

V Česku zůstalo 326 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, dvě třetiny jsou ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra vydalo od začátku války na Ukrajině přes 504 tisíc dočasných ochran, na území Česka zůstalo necelých 326 tisíc osob. Zhruba třetina příchozích Ukrajinců se vrátila zpátky do vlasti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Část uprchlíků se vrátila do vlasti.

Článek

Dočasnou ochranu si mohli uprchlíci elektronicky prodloužit do 31. března 2024. Poté si musí osobně vyzvednout nový vízový štítek na pracovištích odboru azylové a migrační politiky.

„111 tisíc cizinců již nyní má v pase nový vízový štítek, většina by ho měla mít vyzvednutý v následujících dvou měsících,“ uvedla ředitelka odboru Pavla Novotná.

Uprchlíci při přeregistraci i nových registracích nyní musí předložit kvalifikovaný doklad o ubytování. „Do loňského července stačilo čestné prohlášení. Nyní tyto kvalifikované doklady kontrolujeme u všech, kteří to zatím nedodali,“ konstatovala Novotná.

Sněmovna prodloužila ochranu uprchlíkům z Ukrajiny do roku 2024

Domácí

Pokud se uprchlíci ale elektronicky neregistrovali, dočasná ochrana jim zanikla. To se stalo zhruba třetině držitelů. Podle Novotné se většina z nich vrátila zpět na Ukrajinu. Malá část, asi 1,5 procenta, se přesunula do jiného evropského státu.

Necelé dvě třetiny z 325 742 uprchlíků, kteří v Česku nyní jsou, tvoří ženy, 35 procent muži. Dvacet osm procent jsou děti a čtyři procenta senioři. Nejvíc držitelů dočasných ochran je v Praze a Středočeském kraji, nejméně pak v krajích Olomouckém a Zlínském.

Děti tu jsou většinou s rodiči

Podle Novotné uprchlíci do Česka stále přicházejí, jde zhruba o 2,5 tisíce lidí týdně. Při největším přílivu loni v březnu se denně registrovalo až 17 tisíc uprchlíků. „Zrušili jsme nouzové ubytování fungující 24 hodin 7 dní v týdnu ve všech 14 krajích, nyní už je jen v Ostravě, Brně a Praze,“ podotkla Novotná.

Odbor při přeregistraci posílal i dotazník, v němž se zajímal o život uprchlíků v Česku, třeba jestli děti chodí do školy či zda se po válce chtějí vrátit na Ukrajinu. Jedna z otázek směřovala i na to, kdo se zde stará o ukrajinské děti.

„Zhruba 95 procent z nich je tu s rodiči. Je to poměrně velké procento, čekali jsme i nižší číslo. Jeden a půl procenta dětí je tu s prarodiči, jedno procento se starším zletilým sourozencem,“ přiblížila ředitelka odboru.

Ukrajinka si jela do Ruska pro unesenou dceru

Válka na Ukrajině

Ze zbylých 2,5 procenta je polovina s určeným opatrovníkem a v 1,4 % případů se o dítě stará jiná osoba, tedy například teta či kamarád rodičů. „O těchto dětech ví orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ poznamenala Novotná.

Počet držitelů dočasné ochrany v krajích k 1. dubnu
KrajPočet
Praha79 080
Středočeský44 445
Jihomoravský32 612
Plzeňský27 259
Moravskoslezský18 953
Ústecký17 021
Jihočeský16 301
Pardubický15 201
Královehradecký14 251
Liberecký13 834
Karlovarský12 690
Vysočina12 530
Olomoucký10 443
Zlínský9 996
Neuvedeno1 126

Poskytl uprchlíkům půlku domu, stali se dobrými přáteli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám