Hlavní obsah

Ukrajinci v Polsku vydělávají málo, vrátit se jich chce ale menšina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ukrajinci, kteří do Polska uprchli před válkou s Ruskem, se dokázali uplatnit na pracovním trhu, ale moc nevydělávají a vykonávají práci, která je pod jejich kvalifikací. Každý pátý se ale i tak chce usadit v Polsku natrvalo, napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na průzkum, jehož výsledky zveřejnila centrální banka. S návratem počítá jen 15 procent z nich.

Foto: Novinky

Polsko-ukrajinská hranice během útěku obyvatel před válkou

Článek

Poznatky vrhají nové světlo na situaci ukrajinských uprchlíků v zemi, na jejich plány do budoucna a také na rozsah pomoci, kterou v Polsku využívají. Ukázalo se, že Ukrajinci si rychle našli uplatnění na pracovním trhu.

Už dva měsíce po vypuknutí války 28 procent uprchlíků bylo zaměstnaných. O několik měsíců později, loni v listopadu, si práci našlo už 65 procent uprchlíků a 24 procent ji hledalo. Zbývajících 11 procent běženců není pracovně aktivní.

Jen necelá čtvrtina ukrajinských běženců nicméně prohlašuje, že má stálé zaměstnání, poznamenal deník.

Školní docházka Ukrajinců stagnuje, jejich čeština se ale zlepšuje, zjistil průzkum

Věda a školy

Ukrajinci často vykonávají špatně placené práce na částečný úvazek. Průměrný ukrajinský uprchlík v Polsku vydělává mezi 2000 a 3000 zlotých (asi 10 000 až 15 tisíc Kč).

Vzhledem k tomu, že polovina z uprchlíků v Polsku má vysokoškolské vzdělání a současně značná část si našla práci ve špatně placených oborech, lze usuzovat, že hodně z nich pracuje pod svou kvalifikací. Z dotázaných s tím souhlasilo 46 procent.

Znalost polštiny pomáhá

Na trhu práce převažují uprchlíci, kteří umějí polsky. Z údajů centrální banky vyplývá, že s rostoucí mírou zvládnutí polštiny roste i kvalita zaměstnání. Z dotázaných, kteří tvrdí, že se domluví polsky, má práci 82 procent. Z těch, co polsky neumí, jen 50 procent.

I přes podprůměrné výdělky se mnoho uprchlíků snaží šetřit nebo část příjmů posílá příbuzným na Ukrajinu. Dvě třetiny uprchlíků utrácejí v Polsku méně než 80 procent ze svých příjmů.

Stát začne evidovat byty pro uprchlíky, pravidla příspěvků se změní

Domácí

Uprchlíci s povolením k pobytu mají právo na rodinné přídavky stejně jako polské rodiny. Tuto možnost využilo 40 procent Ukrajinců.

Jiné sociální dávky získala čtyři procenta uprchlíků, podporu pro nezaměstnané sotva jedno procento. Jen každý stý pobírá v Polsku penzi.

Pomoc poskytovanou Poláky od prvních dnů války nejčastěji využili nejchudší, jejich příjmy nepřesahují 2000 zlotých. Zámožnější uprchlíci tuto pomoc využívali rozhodně méně.

S návratem zatím počítá jen menšina

I přes nízké výdělky a omezené možnosti uplatnění by si každý pátý uprchlík před válkou přál zůstat v Polsku natrvalo.

Odjet z Polska na Západ si přál jen každý padesátý dotázaný. Nerozhodnutých je ale až 49 procent Ukrajinců. Rozhodně se chce vrátit do vlasti pouze 15 procent z nich.

Je však nutno brát v potaz, že válka dosud pokračuje. Rusko celou zimu útočilo na infrastrukturu, zejména rozvodné sítě, takže mnohdy nešla elektřina, netekla voda a v bytech byla zima.

Stát dal na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny za leden a únor 3,84 miliardy korun

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám