Hlavní obsah

Další roztržka v koalici? ODS chce porušit dohodu na eurokomisaři, tvrdí Farský ze STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vládní koalici se rýsuje další roztržka, a to kvůli nominaci na eurokomisaře. Místopředseda STAN a dvojka na eurokandidátce Jan Farský se opřel do ODS, že se navzdory dohodě snaží protlačit vlastního kandidáta. ODS to popírá.

Foto: Facebook/Danuše Nerudová

Danuše Nerudová a Jan Farský budou kandidovat v eurovolbách za hnutí STAN

Článek

„V koalici jsme se dohodli, že se nebudeme překvapovat. Proto mě překvapilo, že do médií prosakují informace zevnitř ODS, že strana chce nominovat eurokomisaře,“ napsal Farský na sociální síť X. „Petr Fiala by měl tyto spekulace rázně ukončit a potvrdit, že dodrží dohodu, že nominace na eurokomisaře bude plně v rukou Starostů,“ dodal.

Farský reagoval na informace serveru Aktuálně.cz, podle nějž by ODS měla prosazovat na eurokomisaře Marka Moru, bývalého viceguvernéra centrální banky a současného náměstka ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Mora dlouho působil přímo v Bruselu: v letech 2010 až 2015 pracoval jako vedoucí kanceláře generálního tajemníka Rady Evropské unie. Od roku 2015 byl ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na Generálním sekretariátu Rady Evropské unie.

Špičky ODS tuto spekulaci ale popírají. „Je to snaha pana Farského, jak na sebe upozornit. Nevím nic o tom, že bychom něco takového vymýšleli. A nejsem si jist, že by takový slib byl dán výslovně Starostům,“ uvedl pro Novinky a Právo předseda klubu ODS Marek Benda s tím, že tuto dohodu uzavřela koalice Spolu se Starosty a Piráty, kteří v parlamentních volbách společně kandidovali v koalici. A Piráti se podle informací médií myšlenky na eurokomisaře nevzdali: rádi by do Evropské komise nanominovali současného europoslance Marcela Kolaju.

„Tuto informaci slyším poprvé a nevím, z čeho pan Farský vychází. Obávám se, že šíří neověřené zprávy,“ řekl Novinkám a Právu místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.

„Spekulace nekomentujeme,“ vyjádřil se mluvčí ODS Jakub Skyva.

U STAN se v souvislosti s postem eurokomisaře nejčastěji spekuluje o eurolídryni a bývalé prezidentské kandidátce Danuši Nerudové, případně o ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi. Česko bude kandidáta na eurokomisaře navrhovat po červnových volbách.

Lídrem STAN do eurovoleb je Nerudová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám