Hlavní obsah

Piráti chtějí za českého eurokomisaře Kolaju

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominantem Pirátů na post eurokomisaře je lídr kandidátky pro evropské volby a nynější europoslanec Marcel Kolaja. Zvolilo jej celostátní fórum.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marcel Kolaja

Článek

„Marcel se věnuje jednotnému trhu, společnosti v digitálním věku, prosazuje svobodu na internetu, nezávislost médií a transparentnost,“ okomentoval volbu předseda strany Ivan Bartoš.

„Koho Česko nabídne jako kandidáta na eurokomisaře, je klíčové. Odvíjí se od toho totiž i portfolium, na které může země v nově vznikající Komisi dosáhnout,“ připomněl Kolaja, který chce nabídnout zkušenosti z předsednictva Evropského parlamentu.

ČR podle něj dlouhodobě usiluje o  ekonomické portfolio. „Jedno z těch klíčových, které bychom mohli získat i jako země, která neplatí eurem, je agenda vnitřního trhu,“ doplnil místopředseda Pirátů, který v EP působí vedle předsednictva ve výborech pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a kulturu a vzdělávání.

„Já o žádné dohodě nevím.“ STAN a Piráti se přetahují, kdo nominuje eurokomisaře

Domácí

Stávající českou eurokomisařkou je již druhé volební období Věra Jourová. Zodpovědná je aktuálně za kontrolu dodržování hodnot Evropské unie a za transparentnost.

Zájem obsadit post českého eurokomisaře dlouhodobě avizuje i hnutí STAN.

Volby do Evropského parlamentu 2024: Datum, jak fungují a koho volit

Eurovolby

Reklama

Výběr článků

Načítám