Hlavní obsah

Rajchl se chystá do eurovoleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystupuje proti vládě Petra Fialy (ODS) a na jeho akce na náměstích se stahují i odpůrci Evropské unie a NATO. Jindřich Rajchl a jeho strana PRO (Právo Respekt Odbornost) přitom odchod z Unie ani z Aliance nepropaguje. Naopak ve volbách do europarlamentu příští rok hodlá postavit kandidátku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Rajchl při protestu na Malostranském náměstí

Článek

„Zcela jistě,“ řekl Právu Rajchl na otázku, zda bude jeho strana kandidovat v eurovolbách. Nevyloučil, že se do čela kandidátky postaví sám: „To má celou řadu dopadů a konotací, uvidíme. Kandidátku budeme teprve schvalovat.“

Nejsme pro czexit, protože s řadou pozitiv přináší i řadu negativ
Jindřich Rajchl

Rajchl si volby vyzkoušel už loni na místní úrovni. Jeho strana dostala v obcích celkově 150 153 hlasů a má 19 z celkových 61 780 zastupitelů. Strana PRO, které nedávné průzkumy poprvé ukázaly tři procenta preferencí, bude prý kandidovat samostatně. Nesdruží se tedy ani s podobně smýšlejícími SPD nebo Trikolorou. Rajchl s nimi nesdílí volání po referendu o odchodu z Unie.

„My jsme silně euroskeptická strana, nelíbí se nám, jak Unie funguje. Nicméně nejsme pro czexit z toho prostého důvodu, že s řadou pozitiv přináší i řadu negativ. Nejde realizovat v dohledné době. Nic by nevyřešil. Ty největší problémy, které na nás valí EU, by platily tak jako tak, nevyhnuli bychom se jim,“ řekl Právu.

Podle něj by se ČR měla chovat raději po vzoru maďarské vládní strany Fidesz Viktora Orbána, která Unii často kritizuje a jedná proti ní. Kritizuje také finanční podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Před Úřadem vlády přenocovaly desítky demonstrantů

Domácí

Ambivalentní vztah má Rajchl i k NATO. „Jsme velcí kritici toho, co NATO v posledních třiceti letech dělá. Velmi se nám nelíbí to, že NATO pořádá útočné výpravy, než aby bylo defenzivním paktem. Nechceme se účastnit žádných misí, které nejsou obranné,“ řekl Právu.

Tisíce příznivců, ale jen 254 členů

„NATO nemá v Iráku či Afghánistánu co dělat, ale zároveň si nemyslím, že je správné vystupovat. Pakt může sloužit velmi dobře, bohužel se vytrhl z kolejí,“ dodal Rajchl.

Do NATO přitom ČR údajně pomáhal vstoupit i místopředseda Rajchlovy strany PRO Petr Vacek přípravou právních dokumentů. Vacek figuroval i ve straně Koruna česká, která touží po obnově monarchie v Česku. Na jejích stránkách Vacek označuje NATO za „nejdůležitější mezinárodní organizaci současného světa“.

I když se mu 16. dubna podařilo svolat na Václavské náměstí desítky tisíc lidí, a to některých i z řad odpůrců Unie a NATO, početně je PRO stále malá strana. Zatím má 254 členů.

„Já to beru tak, že za každého člena určitým způsobem odpovídám. Nenabírám lidi hromadně, protože pak nevíte, co kde napíšou na Facebook, a dělá to vizitku celé straně,“ řekl Právu Rajchl.

Ze stadionů do ulic. Rajchl sází na agresivitu

Domácí

Sympatizantů má víc. Sály v regionech, kam jezdí burcovat lidi, bývají plné. Registrovaných příznivců už má PRO po­dle Rajchla tisíce. Na Facebooku ho sleduje přes 74 tisíc lidí. Někteří z nich jej až zbožně adorují. „Pokud všechno, co děláte a říkáte, není klam, a já vím, že není, patříte k nejlepším lidem této planety,“ rozvášnil se například Ivo N. „Pane Rajchle, jste rytířem našich srdcí, děkuji Vám,“ přidala se Eva S.

Zájemce o členství ve straně nejdříve zaregistruje jako podporovatele a zve je na různé akce. „Když potom vidíme, že chtějí pro stranu pracovat, tak je přijmeme,“ řekl Právu Rajchl.

Politolog: Hra o moc

Politolog Miloš Gregor míní, že stoupající Rajchlova hvězda může ještě do voleb zažít pád. Fascinuje totiž podle něj hlavně ty voliče, kteří chtějí rychlá řešení. A ta těžko Rajchl zařídí.

„Rajchl a jeho skupina jsou extremisté a radikálové. Názorově nebude pevně ukotven, bude říkat to, co má větší šanci získat politické body. Jediná cesta k tomu, aby se mohl etablovat na politické scéně, je spolupráce s hnutím ANO. V tom vidím motivaci k tomu, aby rétoriku směrem k EU a NATO mírnil,“ řekl Právu Gregor.

Rajchl podle něj bude měnit názory podle toho, jaká bude u voličů poptávka. „Není to pro něj problém a ani pro jeho voliče. Cílí na ty, kterým nezáleží na názorové konzistenci nebo na tom, jestli politik lže. Je to postavené čistě na emočním apelu. A toho se jim u Jindřicha Rajchla dostává,“ dodal politolog.

FOTO: Demonstrace Česko proti bídě přilákala několik tisíc nespokojených lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám