Hlavní obsah

Česko dostalo od Nigérie diplomatickou facku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by se měla zamyslet nad svou zahraniční politikou, upozorňují odborníci na diplomacii i opoziční politici v souvislosti s diplomatickou fackou, kterou utrpělo Česko zrušením návštěvy premiéra Petra Fialy (ODS) v Nigérii. Podle nich je to výstraha, kterou si česká vláda nemůže dovolit ignorovat. Důvody pro zrušení návštěvy, k němuž došlo na poslední chvíli, nejsou zcela jasné, spekuluje se, že souvisí s  českou podporou Izraele. Fiala sám to nechtěl komentovat.

Petr Fiala ke zrušení návštěvy NigérieVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle senátora a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera (nezávislý) by měl Fialův kabinet změnit svou zahraniční politiku.

„Protože jestli rušení návštěv na úrovni premiérů na poslední chvíli mají být výsledkem naší zahraniční politiky, tak tato politika vyžaduje zvláštní pozornost a případnou korekci,“ řekl Právu Fischer.

Dodal, že je dobře, že premiér chtěl Nigérii navštívit, protože je to v regionu důležitá země a je potřeba s ní udržovat dobré vztahy. „O důvodech zrušení návštěvy ze strany Nigérie nemám bližší zprávy, nicméně to vnímám jako nestandardní krok na hraně diplomatického nedorozumění,“ dodal Fischer.

Nigérie na poslední chvíli zrušila Fialovi návštěvu

Svět

S tím souhlasí i analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vilém Řehák, podle něj jde o silné diplomatické gesto. „Osobně se ale nedomnívám, že by to mělo vést k nějaké silné české reakci a zhoršení vztahů,“ uvedl Řehák.

Nigérie je podle něj klíčová země v Africe, kde má Česko jednu z mála ambasád v subsaharské Africe a jedno ze dvou zastoupení CzechTrade, protože tam obchoduje řada českých firem.

Doma vs. zahraničí

Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy svědčí zrušení cesty o tom, že by měli čeští ministři ve svých vyjádřeních k mezinárodní politice brát v potaz skutečné zájmy ČR a chovat se pragmatičtěji. Narážel tak na výroky ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která uvedla, že se za OSN stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

„Tyto postoje se sice dobře prodávají doma u elektorátu vládních stran, v zahraničí ale mohou vést k miliardovým ztrátám,“ uvedl Mlejnek.

Černochová se rozčílila nad rezolucí přijatou Valným shromážděním OSN, jež vyzývala k příměří na Blízkém východě, ale neobsahovala odsouzení teroristických útoků Hamásu. Česko bylo mezi 14 zeměmi, které byly proti. Nigérie rezoluci podpořila.

Česko hlasovalo proti rezoluci vyzývající k příměří na Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Mlejnek připomněl i zrušenou cestu ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) do Saúdské Arábie. „Podpora Izraele v podobě mediálních gest je evidentně kontraproduktivní,“ dodal.

Také členové sněmovního zahraničního výboru z řad opozice zrušení návštěvy dávají do souvislosti s podporou, kterou Česko vyjadřuje Izraeli. Podle místopředsedy výboru Jaroslava Bžocha (ANO) jsou země Afriky rozdělené v názoru na izraelsko-palestinský konflikt.

„Pokud v některé ze zemí převládá podpora Palestiny, a naši představitelé se fotí na proizraelských demonstracích, je pochopitelný její přístup. Nechtějí mít kvůli návštěvě zhoršenou bezpečnostní situaci,“ uvedl Bžoch.

Fiala, který je od pátečního večera na týdenní návštěvě subsaharské Afriky, měl navštívit celkem pět zemí: Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. V Keni se kvůli zrušení návštěvy v Nigérii česká delegace zdrží.

Premiér odmítl odpovědět na přímou otázku, zda zrušení cesty souviselo s Izraelem. „Bez komentáře,“ řekl. Poznamenal zároveň, že Česko kvůli zrušené cestě „nic neztrácí“.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) novinářům v úterý při návštěvě Vídně řekl, že by zrušení Fialovy návštěvy „nepřikládal nějaké hlubší významy“. Poznamenal také, že s podporou Izraele by krok Nigérie nespojoval, česká diplomacie podle něj nedostala signál, že by mělo jít o takovéto gesto.

Nigérie podle mluvčího vlády Václava Smolky pouze oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program. 

„To se prostě občas děje.“ Lipavský by zrušení Fialovy cesty do Nigérie nespojoval s podporou Izraele

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám