Hlavní obsah

„To se prostě občas děje.“ Lipavský by zrušení Fialovy cesty do Nigérie nespojoval s podporou Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie žádné takové signály nezaznamenala, řekl v úterý novinářům při návštěvě Vídně.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Článek

Fiala je od minulého pátku na týdenní cestě po afrických zemích. Nigérie podle mluvčího vlády Václava Smolky oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program.

Podle diplomatických zdrojů krok může souviset s českou podporou Izraele v OSN. Jeruzalém čelí rostoucí kritice zejména muslimských zemí, kvůli vzdušným úderům v palestinském Pásmu Gazy, které zahájil po krvavém útoku hnutí Hamás na jižní Izrael.

„Já bych to nijak nepropojoval,“ řekl Lipavský.

Nigérie na poslední chvíli zrušila Fialovi návštěvu

Svět

Podle Lipavského je potřeba si uvědomit, že premiér se vydal na ambiciózní cestu zahrnující celkem pět afrických zemí. „Pro realizaci cesty bylo poměrně malé časové okno. Prostě partnerská strana došla k závěru, že není schopna v podmínkách, v tom časovém okně zrealizovat plnohodnotný program pro pana premiéra,“ míní šéf diplomacie.

„Myslím, že se delegace podle toho zařídila, a rozhodně bych tomu nepřikládal nějaké hlubší významy. To se prostě v mezinárodní politice občas děje,“ dodal Lipavský.

Informace o tom, že by Nigérie návštěvu zrušila z důvodu podpory Izraele, ministr nemá. „Pokud by to ze strany té země mělo být toto gesto, tak by to asi muselo být doprovozeno nějakou informací, signálem. Nic takového naše diplomacie nezaznamenala, takže bych ty interpretace spíše upozadil,“ řekl.

Zrušení státní návštěvy premiéra považuje analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Vilém Řehák za nestandardní krok a poměrně silné diplomatické gesto. Podle politologa Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy svědčí zrušení cesty o tom, že by měli čeští ministři ve svých vyjádřeních k mezinárodní politice brát v potaz skutečné zájmy ČR a chovat se pragmatičtěji.

Proč je dobré být v OSN. Ministerstvo zahraničí reaguje na Černochovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám