Hlavní obsah

Nigérie na poslední chvíli zrušila Fialovi návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návštěva premiéra Petra Fialy (ODS) a jeho doprovodu v Nigérii byla zrušena. Podle mluvčího vlády nigerijská strana oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program.

Foto: Eliška Naegele, ČTK

Premiér Petr Fiala při návštěvě Národního muzea v keňské metropoli Nairobi

Článek

Podle diplomatických zdrojů nigerijský krok může souviset s českou podporou Izraele v OSN. Do souvislosti to dávají i opoziční poslanci ze zahraničního výboru Sněmovny.

Česká vládní delegace se měla do Nigérie, kam měla zavítat v rámci turné po Africe, přemístit z Keni. „Nigérie nám oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program (včetně podnikatelského fóra), proto jsme se dohodli, že návštěvu zrušíme,“ sdělil Novinkám mluvčí vlády Václav Smolka.

Upřesnil, že oznámení z nigerijské strany přišlo v pondělí večer.

Fiala, který je od pátečního večera na týdenní návštěvě subsaharské Afriky, měl navštívit celkem pět zemí: Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Program zveřejněný na stránkách vlády nyní zmiňuje už jen čtyři destinace.

V Keni se zřejmě delegace zdrží déle, než bylo původně v plánu. „Takto na poslední chvíli by nebylo reálné zorganizovat návštěvu další země, na úpravě programu pracujeme,“ doplnil Smolka.

Opozice: Může za to podpora Izraele

Členové sněmovního zahraničního výboru z řad opozice zrušení návštěvy dávají do souvislosti s podporou, kterou Česko vyjadřuje Izraeli.

Podle poslance Jaroslava Bžocha (ANO) jsou země Afriky rozdělené v názoru na izraelsko-palestinský konflikt. „Pokud v některé ze zemí převládá podpora Palestiny, a naši představitelé se fotí na proizraelských demonstracích, je pochopitelný její přístup. Nechtějí mít kvůli návštěvě zhoršenou bezpečnostní situaci,“ uvedl.

Připomenul v této souvislosti zprávy o zrušení cesty ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) do Saúdské Arábie minulý týden.

Premiér Fiala v Addis Abebě zahájil česko-etiopské obchodní fórum

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám