Hlavní obsah

Prezident dorazil do Ostravy. Přivítal ho „rebel“ Vondrák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel zahájil v úterý dvoudenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Setkal se s moravskoslezským hejtmanem Ivem Vondrákem a večer se potká také s primátorem Ostravy Tomášem Macurou. Oba – tehdy ještě jako členové ANO – Pavla podpořili v prezidentských volbách proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Oba následně hnutí opustili.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Prezidenta Petra Pavla s chotí přivítal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák

Článek

Prezidentský pár potleskem přivítaly desítky zaměstnanců krajského úřadu. Při příjezdu ale také na Pavla křičel starší muž před krajským úřadem „Hanba, hanba“.

Vondrák v úvodu setkání předal prezidentovi a jeho choti několik drobných darů, mezi nimi bestseller Karin Lednické Šikmý kostel, který vypráví příběhy několika generací hornických rodin, či originální trička s výrazy v moravskoslezském nářečí.

Petr Pavel na brífinku řekl novinářům, že podpora od regionálních politiků v prezidentských volbách nehrála při tvorbě programu jeho návštěvy roli a nebyla prý ani předmětem hovoru.

„Chtěl jsem se potkat jak s hejtmanem, tak primátorem, ale stejně tak i s dalšími představiteli. Jejich preference ve volbách pro mne nebyly rozhodující. Takže jsme o tom dnes nehovořili a předpokládám, že to ani nebude žádným tématem,“ řekl prezident.

V ANO skončili

Vondrák stejně jako Macura, s nímž se má prezident setkat večer, Pavla podpořili ve volbách proti Babišovi, za což sklidili z hnutí ANO, jehož byli členy, kritiku. Následně hnutí opustili, ve funkcích však pokračují.

Zatímco Vondrák má i po odchodu z hnutí nadále, zdá se, pevnou podporu krajského klubu zastupitelů ANO, Macurovi hrozí, že o primátorské křeslo přijde poté, co ho bývalí spolustraníci vyloučili ze svého klubu.

Foto: Aleš Honus

Prezident Petr Pavel a hejtman Ivo Vondrák

Spolu s Macurou ostravský zastupitelský klub ANO opustilo nebo z něj bylo vyloučeno zatím i dalších pět radních a zastupitelů, to ale Macurovi pro udržení na primátorském postu zdaleka nestačí.

Dosavadní koalice po odchodu několika členů k Macurovi přišla o nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Nyní se tak hraje o doplnění stávající koalice (ANO, Spolu a Piráti) o dalšího člena, zejména o podporu hnutí Ostravak, které bylo doposud v opozici.

Pavel sfárá do dolu

V úterý má Pavel v plánu také setkání se studenty Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, návštěvu nošovické automobilky Hyundai či nově otevřeného kampusu Ostravské univerzity v Ostravě. Program prvního dne prezident zakončí večer debatou s občany ve vítkovické aule Gong.

Návštěva bude pokračovat ve středu na Karvinsku, kde Pavel sfárá do Dolu Darkov. Setká se také s horníky a s primátorem Karviné Janem Wolfem (ČSSD). Na programu má také setkání se zástupci karvinské kulturní iniciativy Dokořán.

Macura luxuje zastupitelský klub ANO v Ostravě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám