Hlavní obsah

Macura luxuje zastupitelský klub ANO v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ostravská koalice tvořená ANO, Spolu a Piráty ztratila většinu v zastupitelstvu. Klub ANO v pondělí opustil Maxim Pachomov a přešel k vyloučenému primátorovi Tomáši Macurovi. Ze zastupitelského klubu ANO tak po Macurově vyloučení z hnutí odešel už šestý člen.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Tomáš Macura

Článek

Koalice tak má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu už jen 27 hlasů. Nyní bude záležet na tom, kdo se s kým domluví na většinové koalici. Zda se to podaří nově jmenované předsedkyni klubu ANO Haně Tichánkové, či právě Macurovi.

Ten by chtěl vytvořit novou koalici se Spolu, Piráty a opozičním hnutím Ostravak. V pondělí už proběhnou první schůzky. Šéfka ostravských Pirátů a náměstkyně pro školství a kulturu Andrea Hoffmannová Právu řekla, že se během dne s Macurou setká.

„Teď se musíme sejít my a vše si mezi sebou ujasnit, pak jsme připraveni na jednání s koaličními partnery, která se nyní otevírají, protože koalice už nemá většinu,“ uvedla Hoffmannová.

Ostravský primátor založil nový klub městských zastupitelů

Domácí

Hnutí Ostravak, nejsilnější opoziční strana v ostravském zastupitelstvu, v pondělí Právu řeklo, že je zatím nikdo neoslovil s nabídkou na možnou novou koalici města.

„My jen zatím sledujeme, jak se magistrát otřásá. Zatím se s námi nikdo nebaví. Jsme otevřeni jednání, ale popravdě říkám, že by to byla velmi obtížná volba, volit mezi oběma skupinami roztříštěného klubu ANO,“ uvedl šéf Ostravaka Lukáš Semerák.

Dodal, že by se vše ale mělo vyřešit co nejrychleji, protože to má velký dopad na chod města. „Vždyť ani rada města nemá většinu, což je tedy velice podivná situace, když mají schvalovat obří úvěr,“ upozornil Semerák.

Macura představoval změnu

Pachomov Právu ke svému odchodu ze zastupitelského klubu ANO sdělil, že se mu vůbec nelíbilo, jakým způsobem byli z klubu vyřazeni primátor Tomáš Macura a jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová.

„To byl jeden z těch největších důvodů, proč jsem z klubu odešel. Druhým důvodem bylo to, že když jsem do politiky vstupoval, tak jsem viděl v ostravském hnutí ANO vedeném Tomášem Macurou skvělou budoucnost,“ řekl Pachomov.

„Vnímal jsem, že přichází změna v tom politickém prostředí na Ostravsku. Tomáše Macury jsem si od začátku vážil a vážím a nelíbí se mi to, co se nyní stalo a děje,“ dodal Pachomov, který se také vzdal funkce předsedy místní organizace hnutí ANO v ostravských Petřkovicích.

„15 už nás zůstane“

Nová předsedkyně ostravského klubu ANO Hana Tichánková uvedla, že jednání o rozšíření koalice začnou až po středě, kdy proběhne oblastní sněm ANO. Zde se bude volit kandidát na nového ostravského primátora. „Až on pak začne vyjednávat s dalšími zastupitelskými kluby o složení koalice. Ten jeden den už se nic nezmění. Nemáme signály, že by se chystal odejít od nás další člen. Věřím, že 15 už nás zůstane,“ řekla Tichánková. Dodala, že na sněmu si ve středu také všichni ujasní, s jakými partnery jsou ochotni tu koalici tvořit.

Ostravská koalice má nyní 27 členů v 55členném zastupitelstvu. V opozici je hnutí Ostravak s osmi křesly, SPD se sedmi mandáty, Starostové pro Ostravu se čtyřmi hlasy a Ostravská levice má tři zastupitele.

Již v neděli oznámil odchod z klubu ANO Ondřej Němeček, který následoval Kateřinu Šebestovou a Roberta Čepa, Bajgarovou a Macuru. Ten mezitím založil vlastní klub, s pracovním názvem Nezařazení.

Macura se s hnutím rozešel kvůli podpoře Petra Pavla v prezidentských volbách, ač jeho protikandidátem byl předseda ANO Andrej Babiš. Ze stejného důvodu v hnutí skončil i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Štěpení klubu ANO v Ostravě pokračuje, odešel další člen

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám