Hlavní obsah

Pražské nemocnice plní děti s RS viry

V pražských nemocnicích přibývá malých dětí, které musí být hospitalizovány s respiračními obtížemi a záněty dýchacích cest. Na vině jsou zejména o tzv. RS viry. Některé z nemocnic jsou téměř na hranici kapacit. Státní zdravotní ústav (SZÚ) v minulých dnech upozornil, že se ČR nachází na hranici vypuknutí epidemie respiračních chorob. Situaci komplikuje i nedostatek léků na snižování horečky pro nejmenší děti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle primářky Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jany Tejnické leží na tamní klinice asi 20 dětí s různými viry způsobujícími záněty dýchacích cest. Nejčastěji jsou ve věku kolem dvou let.

„Děti jsou dušné potřebují oxygenoterepii, inhalace, odsávání hlenů a podobně. Pokud nedojde k bakteriální infekci, nepodáváme antibiotika. Délka hospitalizace je obvykle okolo sedmi dnů,“ sdělila. Klinika má 90 lůžek, z toho 30 intenzivní péče.

Na Pediatrické klinice 1. lékařské fakulty a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči tvoří podle přednostky Lucie Gonsorčíkové pacienti s RS viry většinu a nemocnice čelí jejich vysokému nárůstu. V současné době je klinika na hranici kapacit.

Česko je na prahu epidemie respiračních infekcí

Domácí

„Problémem není nedostatek léků, ale riziko případného nedostatku volných lůžek pro děti, které vyžadují hospitalizaci a zajištění dostatečného přístrojového vybavení,“ řekla ČTK.

„RS virus může vyvolat takzvanou bronchiolitidu, neboli zánět drobných průdušek s rizikem rychlého rozvoje respirační tísně. Nejohroženější skupinou jsou malí kojenci, ale závažný průběh může nastat i u staršího dítěte,“ vysvětlila Gonsorčíková. U nejzávažnějších případů je podle ní nutná i plicní ventilace.

Anketa

Potýkali jste se v poslední době s virózou či jiným respiračním onemocněním?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16650 čtenářů.

Na hranici lůžkových kapacit pro děti je podle mluvčí Evy Libigerové také Fakultní nemocnice Bulovka. „V některých dnech se dostáváme na hranici, kdy je vyčerpána naše lůžková kapacita a musíme pro děti hledat lůžka jinde,“ řekla ČTK. Částečně pomáhá infekční klinika, případně nemocnice děti překládá do jiných zařízeních, kde je ještě volno.

Dostatek lůžek i léčiv má podle mluvčí Terezy Romanové Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „I u nás na klinice dětí a dorostu jsme zaznamenali nárůst nákaz způsobených RS virem, i těch s těžším průběhem. V současné chvíli však situaci zvládáme a máme dostatek lůžek i léčiv,“ sdělila ČTK.

S epidemií respiračního syncyciálního viru (RS virus - RSV) se podle informací Státního zdravotního ústavu potýkají i další evropské země. Jde o nejčastější příčinu infekcí dolních cest dýchacích. „V tomto ročním období nejsou infekce RSV ničím neobvyklým, ale letos je aktivita RSV vyšší a začala dříve než v sezónách před pandemií covid-19,“ uvedl. Nejčastější je u dětí do pěti let, ale může ohrožovat i osoby starší 65 let.

Typické příznaky u dětí je mírná horečka, kašel, rýma, dýchací obtíže a zadržování dechu ve spánku, takzvaná apnoe, u kojenců. Nejmenší dětí mohou mít také problémy s kojením a krmením v důsledku ucpaného nosu a větší zátěží při dýchání, hrozí tak dehydratece a letargie vyžadující hospitalizaci. Většinou má ale nemoc mírný průběh, který děti zvládají doma.

Ministerstvo objednalo nedostatkový nurofen pro děti. Část přijde do Vánoc

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám