Hlavní obsah

Ministerstvo objednalo nedostatkový nurofen pro děti. Část přijde do Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sirup Nurofen pro děti je v posledních týdnech nedostatkovým zbožím, tuzemské lékárny jej kvůli výpadkům ve výrobě postrádají. Ministerstvo zdravotnictví podle středečního vyjádření šéfa resortu Vlastimila Válka (TOP 09) vyjednalo dodávku 300 tisíc balení, zhruba třetina by měla dorazit do Vánoc.

Foto: Novinky

Lékárna

Článek

O výpadku v pondělí informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), kdy podle něj sirup nebude dostupný do poloviny března. Výrobce nurofenu, firma Reckitt Benckiser, do Česka aktuálně nedodává ani dětské čípky, které se používají pro snížení horečky při chřipce a nachlazení u dětí, zmírňují bolesti hlavy, zubů, uší, bolesti v krku nebo pooperační bolesti.

Podle Válka je nedostatek sirupu celoevropský. Vyjednaná balení budou podle něj rozdělena plošně do sítě lékáren a distributoři to již připravují.

Starším dětem i tablety

S dostupností léků obsahujících léčivou látku ibuprofen, ale také například očních kapek, se lékárny potýkají již několik týdnů.

Lékárníci podle mluvčí České lékárnické komory (ČLnK) umí při výpadku jednoho typu léku poradit, případně ho konzultují s ošetřujícím lékařem dítěte. „Léčivé přípravky pro děti s obsahem ibuprofenu ve formě sirupů nebo čípků výrobci momentálně nedodávají vůbec nebo je dodávají v množství neodpovídajícím potřebám pacientů,“ sdělila před pár dny mluvčí komory Michaela Bažantová ČTK. Řešení takových nedostatků je ale podle ní náročné nejen časově, ale - vzhledem ke stresu rodičů nemocných dětí - také psychicky.

Nelze podle ní doporučit plošně jeden lék jako náhradu na nedostatkové čípky či sirup. Rozhoduje věk, hmotnost i konkrétní potíže dítěte. „Pokud například nemocné dítě váží více než 20 kilogramů, může se ibuprofen podávat v tabletách, které k dispozici jsou. Ibuprofenové přípravky lze v mnoha případech nahradit léky s obsahem paracetamolu, byť ten nemá protizánětlivé účinky,“ vysvětlila.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) legislativní změnu, která má omezit výpadky zásadních léků. Distributoři by u nich měli držet zásobu na několik týdnů. Nenahraditelných léků chybí jednotky až desítky ročně, ostatní jdou podle ČLnK většinou nahradit. Nedostatkový sirup proti horečce ale od května chybí už potřetí.

Příčiny výpadků jsou podle lékárníků různé, někdy se je ale lékárny ani nedozvědí. Za problém lékárníci považují také to, že se výroba velké části léků přesunula mimo Evropu. Někdy může být za výpadkem i panika, při nedostupnosti léku se lékárny či pacienti zásobí jeho náhradou.

To nepamatuji za 30 let praxe, říká lékařka k nedostatku léků proti horečce dětí. Doporučuje alespoň zábaly

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám