Hlavní obsah

Česko je na prahu epidemie respiračních infekcí

Aktualizováno

Nejen koronavirus, ale zejména respirační infekce v současnosti zaměstnávají lékaře v České republice. Země se momentálně nachází na hranici epidemie, konstatoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ve srovnání s minulým týdnem narostla nemocnost o více než 20 procent. Na vzestupu je zejména chřipka.

Článek

Nyní dosáhla nemocnost 1754 osob na 100 tisíc obyvatel, což je oproti minulému týdnu nárůst o 20,4 procenta.

Z hlediska věkových skupin je nejvíce nemocných mezi malými dětmi předškolního věku – 5560 na 100 tisíc lidí.

„Nárůsty nemocnosti nadále evidujeme ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních původců v populaci. Nemocnost se výrazně zvyšuje i u tzv. chřipkových onemocnění, což je na počátku chřipkové epidemie typické,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Podle něj se u chřipkových onemocnění zvýšila nemocnost v porovnání s minulým týdnem celkově o 112 procent. Nejvyšší nárůst je mezi seniory nad 65 let, a to o 250 procent.

Reálně je však chřipka zaznamenána nejčastěji ve skupině nejmenších dětí, kde lékaři zaznamenali 155 případů na 100 tisíc lidí. Celkem v ČR připadá 53 potvrzených případů chřipky na každých 100 tisíc lidí.

Do dvou let bude univerzální vakcína proti všem kmenům chřipkových virů

Evropa

Stále je čas na očkování proti chřipce

„Situace se nehodnotí snadno, neboť v současnosti se ve vyšší míře uplatňuje několik původců respiračních onemocnění, kteří vedle sebe cirkulují v populaci, zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RS virus. Lze předpokládat, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat,“ dodal Kynčl.

Proti chřipce je stále možné se nechat očkovat, byť je třeba počítat s tím, že ochranný účinek vakcíny se dostaví až po zhruba dvou týdnech. Při aplikaci vakcíny je však třeba být zdravý.

Převažujícím chřipkovým virem je je typ A, na který jsou vakcíny zacíleny.

Býváte často nemocní a nevíte proč? Může být za tím vitamin C

Seznam Advertorial

Reklama

Výběr článků

Načítám